Повдигнаха обвинения на трима за катастрофата на магистрала „Тракия”
Повдигнаха обвинения на трима за катастрофата на магистрала „Тракия” / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на трима души за зверската катастрофа на магистрала „Тракия", при която загинаха деветима. Сред тях бе и 14-годишно момиче. Единайсет от пътниците бяха ранени.

Обвинени за катастрофата са шофьорът на автобуса Светослав Димитров, който бе задържан и освободен с парична гаранция, притежателят на лиценза за превоз на пътници съсобственик и управител на "Ентуртранс" - Бургас Ениз Ченгел и Николай Точев, ръководител група "Транспорт" към "Ентуртранс". На шофьора на автобуса са повдигнати обвинения за нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт по непредпазливост и телесни повреди на повече от едно лице.

Ченгел и Точев са обвинени в причиняване на смърт и телесни повреди на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъла на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност - обществен превоз на пътници и товари на територията на България.

Престъпленията, в които са обвинени тримата, са особено тежки и предвиждат от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Назначената петорно-техническа експертиза от близо 60 страници беше готова още преди месеци. Автобусът-убиец е имал технически проблеми, показват резултатите. Според експертите гредите на шасито на автобуса са били напукани, а заварките са били направени некачествено. Вероятната причина за катастрофата е скъсване на ръждясал елемент от рамата, към която е била прикрепена предната носеща щанга. Неизправна е била и задната дясна спирачка. Шофьорът, който се е движил с 97 км в час, е загубил управление над автобуса. Той се опитал да завие надясно, но автобусът тръгнал в обратна посока към мантинелата.

В кратък срок ще бъде изготвен и обвинителният акт и ще бъде внесен в съда.

На 15 юни автобус по линията София - Бургас с 31 пътници катастрофира, като се удари в мантинелата на магистрала „Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Шестима от пътниците загинаха на място, други трима починаха по-късно в болница. Сред оцелелите е петгодишно дете, а най-младата жертва е на 14 години. След 50 дни борба за живот издъхна и деветата жертва на катастрофата 46-годишната Албена Узунова от Бургас.

Други новини от Пловдив