Община Левски спечели проект за хидро-технически и екологични мероприятия
Община Левски спечели проект за хидро-технически и екологични мероприятия / archiv.DarikNews

 Община Левски спечели проект за провеждане на редица хидро-технически и екологични мероприятия в старите корита на река Осъм за  възстановяване  хидроложкия  режим  и природозащитно състояние .

С Решение на ръководителя на Управляващият орган на Оперативна програма „Околна Среда 2007-2013г." е одобрен за финансиране проект „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в защитена зона „Обнова-Карамандол" BG 0000239". Бенефициент на проекта е община Левски.

Предстои сключване на Договор за безвъзмездна финансова помощ от ЕО на стойност  799 290,55 лв.

Целта  на инвестиционното предложение е постигане на благоприятно природозащитно състояние на местообитания и видове чрез провеждане на редица хидро-технически и екологични мероприятия в района на следните три подобекта:

алувиални гори „Кесикору" - землище с. Градище, алувиални гори „Карамандол" - землища град Левски, с.Варана и с.Козар Белене, община Левски и землище с.Червена и на прилежаща влажна зона „Мъртвицата" - землище с. Трънчовица, които попадат в границите на защитена зона „Обнова-Карамандол", част от Национална екологична мрежа „НАТУРА 2000"

Проектното предложение община Левски подготви през 2011г. и кандидатства пред Оперативна програма „Околна среда 2007-2013", Приоритетна ос 3 - „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие".

Проектът е внесен на 19.03.2011г., извършена е оценка от експертна работна група

С подготовката на проектното предложение са извършени прединвестиционните проучвания касаещи трите подобекта. В реализацията са включени дейности по изготвяне на работни проекти и хидро-технически мероприятия по възстановяване на хидроложкия режим на стар изолиран меандър на р. Осъм в „Кесикору" - землище Градище, възстановяване (оводняване) на пресъхнало старо корито на река Осъм в „Мъртвицата" - землище Трънчовица и възстановяване (оводняване) на запазените стари корита (меандри) в алувиалната гора „Карамандол".