Бягството на Наташа Кампуш
Бягството на Наташа Кампуш / netinfo

Излизащите днес ежедневници "Кронен Цайтунг", "Курир" и новият "Йостерайх", чийто първи брой бе отпечатан на първи септември, публикуват за първи път хронология на бягството на 18-годишната Наташа Кампуш, смятана за безследно изчезнала след отвличането й през 1998 година. Съдбата на младата жена развълнува обществеността, след като стана ясно, че Кампуш успяла да избяга от похитителя си след осемгодишно затворничество в специално приготвено скривалище, изкопано под канала на гаража в къщата на похитителя близо до Виена.

Изследвайки протоколите от разговорите, водени по мобилния темефон на похитителя, следователите установили, че на 23 август /деня на бягството - бел. авт./ в 12.56 ч. на Волфганг Прикопил /похитителя/ се обадил 26-годишният компютърен техник Волфганг Крен. През последните години Прикопил се занимавал с различни дейности: по професия техник по телекомуникации, той давал под наем зала за сватби и праненства и в последно време започнал да купува жилища в стари сгради, да ги ремонтира и продава. Имал и участие в строителна фирма.

Няколко дни преди бягството Прикопил дал обяви във вестниците за продажби. По повод на една от обявите му звъннал Волфганг Крен, който искал да уговори час за среща за оглед на жилище. Прикопил използвал в този ден Наташа за някои къщни дейности и в момента на позвъняването момичето трябвало да изчисти с

прахосмукачка един от автомобилите на Прикопил, марка БМВ. Освен тази кола Прикопил притежавал син Мерцедес 124 и няколко минибуса. Към колите си Прикопил се отнасял с маниакална любов.За да има място за всички автомобили, бил изграден втори гараж в големия двор около къщата, където има и вкопан кръгъл плувен басейн.

Точно, когато телефонът звъннал, Наташа работела с прахосмукачката. Прикопил се отдалечил в двора, за да разговаря спокойно с потенциалния клиент. Забелязвайки това, Наташа оставила прахосмукачката и побягнала. Изкатерила се по оградата и прескочила живия плет, отделящ двора от съседния. Притичала по черен път и влязла в задния двор на съседката Ингеборг Козичек, която в този момент приготвяла обяд и чула как някой тропа по прозореца на кухнята.

"Появи се изведнъж, беше обзета от паника и трепереше", обяснява възрастната жена. В 13.04 часа Ингеборг Козчек се обадшла в полицията, която след пет минути била пред къщата и отвела младата жена. Според протокола за прекъснатия разговор похитителят Прикопил забелязал бягството четири минути преди съседката да се обади в полицията. Той не направил грешката да преследва жертвата си. Щом чул сирената на полицейската кола, той се качил в БМВ-то и избягаб. Както е известно, четири часа по-късно се самоубил, хвърляйки се под влака.

При разпитите един от съседите каза, че е виждал Кампуш в градината, на терасата и е наблюдавал как двамата прекарват часове заедно из двора предполагайки, че това е неговата приятелка. Като го попитал, похитителят казал, че това е жена, наета от него чрез приятел да му чисти къщата. Вече е известно, че за нейната 18-годишнина Прикопил й поднесъл "изненада" - правото да напусне за първи път къщата му, разбира се заедно с него. Двамата ходили да пазаруват заедно в супермаркети, дори ходили във Виенския музей и посещавали други забележителности на града. Съседите виждали неведнъж как Наташа излиза с БМВ-то, шофирано от Прикопил.

Месец и половина преди бягствто Прикопил я завел дори на работното си място, прекосявайки целия град, срещнал един от колегите си и му я представя като своя позната. Очаква се идната седмица Наташа Кампуш да разкаже за своето отвличане, за живота си след похищението и за бягството си.