Скандали тресат федерация по кинология у нас
Скандали тресат федерация по кинология у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Скандали тресат федерация по кинология у нас
48387
Скандали тресат федерация по кинология у нас
  • Скандали тресат федерация по кинология у нас

Скандали в Българската национална федерация по кинология. Нейни членове обвиниха председателя й Камен Литов в укриване на данъци и кражба на постъпленията от изложби за кучета. Литов има огромни грехове както към кинолозите в България, така и към цялата българска общественост, обясни Георги Ефтимов от федерацията, като подчерта, че финансовите злоупотреби на Литов са огромни. От 43 изложби на кучета, провели се през годината, са описани само 26, сумата от които е почти милион и петстотин хиляди лева, обясни Ефтимов. По думите му за тези пари не е платена и една стотинка данък.

Камен Литов е превзел всички функции във федерацията, обясни вицепрезидентът й Иван Димитров. „Не свиква никакви управителни съвети за нищо и никакво решение, прави каквото иска, поставя си в списъците съдии, които въобще никога не са се явявали на изпит, вкарва хора от чужбина, такива като него, които са изгонени от федерации заради кражба на пари”, обясни той.

По думите на Димитров Литов организирал изложби на чужди държави у нас, за които няма никаква отчетност. „След моята проверка в счетоводството той смени счетоводителката. Оказа се, че от началото на годината до септември не беше отчел нито една изложба. Само за лятната голяма изложба приходите са около 500 000 евро, а ние за една година правим 28 международни изложби. Стигна се дотам, че този човек дотолкова се е разюздил, че прави национална изложба на Грузия в България без грузинците да знаят. И никой нямаше да разбере от нас ако руснаците не бяха пуснали оплакване до Грузия и до международната федерация”, каза той.

Според уволнения зам.-председател на федерацията Христо Тотев, Литов досега не е свален, тъй като по време на събранията на федерацията са допускани само подставени лица, които да гласуват за него. „Нас няма да ни пуснат, независимо, че сме легитимни. Схемата е следната  има охрана на вратата и пускат избирателно този, който трябва да гласува, и съответно не пускат този, който не трябва”, коментира още той.