Да внимаваме с храните, които купуваме по празниците, предупреждават от БАБХ
Да внимаваме с храните, които купуваме по празниците, предупреждават от БАБХ / снимка: Sofiq Photo Agency

Преди да закупят какъвто и да е хранителен продукт, потребителите задължително трябва да огледат външния му вид и внимателно да проверяват опаковката. За това предупреждават от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Опаковката трябва да е с ненарушена цялост и върху нея на видно място, с четлив шрифт, трябва да е посочен производителят или вносителят на продукта. Ако такава информация липсва, това означава, че продукта е с неизвестен произход.

При продажба на непакетирани храни, на мястото на предлагането им трябва да бъдат обявени наименованието на продукта и името на производителя.
Важно е и поддържането на високо ниво на хигиена. Суровите и сготвените продукти трябва да се съхраняват поотделно.

В случай, че потребителят се усъмни в качеството на храната или установи някаква нередност, трябва да запази касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта. С тях той може да подаде сигнал до БАБХ (на телефон 0700 122 99, или на www.babh.government.bg/bg/signal.html) за предприемане на необходимите действия съгласно действащото законодателство. По всеки сигнал, контролните органи на БАБХ извършват своевременна проверка в търговския обект, проверка в обекта, където е произведена храната, а при необходимост се извършват и лабораторни изследвания.