Газът поскъпва с под 5% от 1 януари, не се предвиждат промени в цената на топлото
Газът поскъпва с под 5% от 1 януари, не се предвиждат промени в цената на топлото / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Газът поскъпва с под 5% от 1 януари, не се предвиждат промени в цената на топлото
48329
Газът поскъпва с под 5% от 1 януари, не се предвиждат промени в цената на топлото
  • Газът поскъпва с под 5% от 1 януари, не се предвиждат промени в цената на топлото

Увеличението на цената на газа от януари няма да е повече от 5%, увери председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Ангел Семерджиев. Булгаргаз поискаха поскъпване на синьото гориво с 18% за следващото тримесечие. Вероятно няма да има и увеличение на цената на парното, обеща Семерджиев. Окончателното решение ще се вземe на заседание следващата седмица.

В началото на месеца Булгаргаз поискаха поскъпване на цената на газа с близо 18 на сто. Причината са цените горивата на световните пазари, както курса на долара спрямо лева. До момента дружеството има и недовзет приход от 100 млн. лв. Според предварителния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, увеличението на газа няма да е с повече от 5 на сто, сметна председателят й Ангел Семерджиев.

„Това, което мога да ви уверя, че увеличението ще е с под 5% на газа за първото тримесечие на 2012 г.", отсече шефът на регулатора.

Семерджиев увери, че новата цена на газа няма да повлияе на цената на топлоенергията.

„Знаем точно за всяко дружество какво означава това нещо като допълнителни разходи. Топлофикационните дружества биха могли да се справят. Разбира се, зависи от това колко студена или топла ще е зимата. Ако е по-студена, ще са им по-големи загубите, които ще реализират вследствие на некорекция на техните цени, но на базата на миналата година оценката ни е, че те ще могат да понесат това допълнително натоварване. То ще бъде изцяло за сметка на тяхната печалба. Техните печалби ще се намалят още повече", допълни той.

Според Семерджиев в следващите шест месеца на 2012-а не се очаква да има резки промени в цената на газа.