На кръгла маса за туризма правят възстановка за Игнажден
На кръгла маса за туризма правят възстановка за Игнажден / Дарик Добрич

Кръгла маса на тема „Дестинация Трансгранична Добруджа" по проект „Транс Тур Нет: Създаване и маркетинг на пилотни трансгранични туристически продукти в Добруджа" ще проведат Регионален исторически музей - Добрич и Висше училище Международен колеж. Събитието е част от дейностите заложени в проекта и цели да запознае обществеността и заинтересовани страни с резултатите от работата на специалистите, да открои съществуващите проблеми и да ги постави на дискусия. Форумът започва в 14.00 ч. в Етнографската къща. На него ще бъдат представени избраните 50 най-атрактивни туристически обекти в Добруджа.

Наред с организираната сесия, участниците в кръглата маса ще присъстват и на възстановка на обичаите от днешния празник Игнажден - "полазването", и други от коледно-новогодишния цикъл. Ритуалите ще бъдат пресъздадени от деца от клуб „Златна ябълка" при СОУ „Св. Кл. Охридски" и ученици от СОУ „Димитър Талев".

Според православния календар на 20 декември се отбелязва Игнажден. Този ден поставя началото на коледните празници, свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. В Добруджа се нарича още Млада година, Полаз или Полазовден. Всички обредни действия на този ден целят да осигурят благополучие, здраве и късмет през годината, припомнят от Историческия музей.