Студенти ще протестират срещу увеличението на таксите за вузовете
Студенти ще протестират срещу увеличението на таксите за вузовете / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Студентски мирен протест, подкрепен от ръководствата на студентските съвети на редица университети от цялата страна, ще се проведе от 13.00 ч. в "Студентски град". Групи студенти ще пресичат едновременно пешеходните пътеки на бул. "8-ми декември", пред Зимен дворец на спорта, арката на НСА и Централната поща в Студентски град.

Ръководствата на водещи студентски съвети от страната, след като на няколко пъти категорично заявиха позиция, свързани с поредните промени в Закона за висшето образование, взеха решение да започнат активни стачни действия.

Студентите категорично не са съгласни с пренебрегването на мнението им по въпроси, касаещи пряко студентската общност, която представляват, и започват серия от недоволства в София и страната.

Участниците ще носят със себе си листи с конкретните искания на студентите към държавните институции.

Успоредно с това стартира и подписка на студентите в университетите, подкрепили конкретните искания за реформи. Сред акцентите в подписката са искане за отмяна на промените в Закона за висшето образовани за възможно увеличение на студентските такси; разработване на Стратегия за развитие на висшето образование; промяна в модела на финансиране на държавните университети; повишаване на студентското представителство в колективните органи за управление на висшите училища.