Евакуираха централния исторически площад на Брюксел заради куфар
Евакуираха централния исторически площад на Брюксел заради куфар / снимка: Reuters, архив

Централният исторически площад на Брюксел „Гран плас” бе евакуиран тази вечер заради изоставен или забравен съмнителен куфар, съобщи медийната група Ер Те Ел.

На мястото, където от началото на декември до Нова година всяка вечер има светлинно шоу, част от предпразничния базар, се събират много туристи и местни жители. Полицията не е искала да поема никакви рискове, затова се е наложило площадът да бъде опразнен, а на мястото да бъдат изпратени сапьори.

Проверката на куфара е установила, че той не представлява заплаха и блокадата на района е била отменена. Заради бомбена заплаха по телефона по-рано днес бе евакуирана сграда, част от съдебния комплекс в белгийската столица. Властите приемат подобни сигнали в последните дни с повишено внимание, след като във вторник масов убиец от марокански произход откри безразборна стрелба с пушка и хвърли четири гранати по автобусна спирка в Лиеж, а после се самоуби. Загинаха двама непълнолетни, едно бебе и възрастна жена. Над 120 са ранените, като за живота на непълнолетно момче все още има сериозна опасност, отбелязва БТА.

В Белгия няма да бъде обявен ден на траур заради трагедията в Лиеж, но за събота е насрочено мълчаливо шествие, в което медиите очакват да се включи и премиерът Елио ди Рупо. Засега проявата още не е потвърдена, тъй като полицията не е дала становището си. Резервите са свързани с информацията, че организираното във Facebook шествие е идея на младеж, който се причислява към националистическа крайнодясна организация.