Борисов: Първанов вместо да ни благодари за пенсионната реформа, слага вето
Борисов: Първанов вместо да ни благодари за пенсионната реформа, слага вето / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов: Първанов вместо да ни благодари за пенсионната реформа, слага вето
48038
Борисов: Първанов вместо да ни благодари за пенсионната реформа, слага вето
  • Борисов: Първанов вместо да ни благодари за пенсионната реформа, слага вето

Абсолютно невъзможно е в условията на криза да увеличаваме пенсиите и да не вдигаме пенсионната възраст, заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса и правителството. Той припомни международната оценка, която е дадена на страната ни като пример за фискална дисциплина.

„Когато Унгария си вдигна пенсиите и заплатите без да има ръст в икономиката, защо го допуснахте, или когато съседите ни правеха същото и местни политици ни казваха „Ами защо и ние не правим като тях". Ето докъде водят – всеки ден нови и нови драстични мерки", коментира министър-председателят.

Той заяви, че би предпочел България продължи да бъде стабилна държава.

„Затова ние твърдо участваме в пакта за финансова стабилност, затова ние изключително много разчитаме на политическите партии в парламента, включително и на опозицията. Погледнато реално и президентът Първанов трябваше вчера да ми благодари, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст и ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. А той като социален президент няма да му отива. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа, ако трябва да се нарече това. Вместо да ни благодари, той слага вето. Опозицията вместо да каже добре, че те няма да похарчат парите с този 3-процентен дефицит и утре ние като дойдем, ще можем да преразпределяме и да правим нашите политики.... Просто им подсказвам колко по-добре за тях е това, което правим ние", каза още Борисов.

По думите на министър-председателя това, което управляващите правят, „яде" от доверието на хората в ГЕРБ, защото прилагат непопулярни мерки.

С благодарност за грижата, която проявява към бъдещето му, президентът Георги Първанов отговори на репликата на премиера, че държавният глава се готви да седне на министър-председателското място. „Казаното от Борисов означава най-малко едно, че следващият, който ще влезе във властта, който ще има отговорността за управлението е българската левица в лицето на БСП", коментира Първанов. Той отбеляза, че премиерите се избират от формациите, които са спечелили изборите, но допълни, че за политическото си бъдеще ще говори след 22 януари. Президентът подчерта удовлетворението от свършеното в края на 10-годишния си мандат. „Пожелавам на г-н Борисов след 4 години, дано да ги изкара, защото и това е под въпрос, да може да излезе също така удовлетворен от своя мандат", коментира още Първанов.