Каназирева уличи ГЕРБ в политическо лицемерие по отношение на такса смет
Каназирева уличи ГЕРБ в политическо лицемерие по отношение на такса смет / dariknews.bg
Каназирева уличи ГЕРБ в политическо лицемерие по отношение на такса смет
48027
Каназирева уличи ГЕРБ в политическо лицемерие по отношение на такса смет
  • Каназирева уличи ГЕРБ в политическо лицемерие по отношение на такса смет

В Общински съвет няма предоставен обстоен и подробен анализ на разходите за такса смет, заяви в предаването „Дарик кафе" лидерът на „Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Тя поиска пълна разбивка на разходите по това перо. Общината да даде конкретен отговор на въпроса колко плаща за 1 км. сметоизвозване, както има прозрачност за това колко плаща за 1 км. пробег в градския транспорт. Каназирева определи действията на местната власт като "административен произвол" и нарече поведението на общинската група на ГЕРБ "политическо лицемерие". Таксите се определят незаконосъобразно, каза лидерът на „Съюз за Пловдив" и допълни, че общината първо определя нуждите, според които впоследствие се решава и размерът на налога.

Каназирева е на мнение, че за училищата таксата трябва да отпадне. Училище „Константин Величков" например дължи 54 000 лв., посочи тя. В днешно време няма толкова ученици, а сградите са огромни, което завишава размера на таксата. Освен това задлъжнялостта на училищата им пречи да кандидатстват по различни европроекти, категорична бе Каназирева.

Партийният лидер се съгласи с думите на адвокат Михаил Екимджиев, че определението на Върховния административен съд (ВАС) по делото „Такса смет" е странно и спорно. През април ВАС прецени, че жалбоподателите нямат правен интерес. Казусът напусна пределите на страната. Жалби са подадени пред Европейската комисия и пред Европейския съд в Страсбург. Пред първата инстуция резултат може да се очаква до две години, докато пред втората процедурата ще се проточи и може да продължи 4-5 години, обясни пред Дарик адвокат Екимджиев.

Чуйте цялото предаване от прикачения звуков файл.