Борисов очаква отхвърляне на ветото за пенсионната реформа
Борисов очаква отхвърляне на ветото за пенсионната реформа / netinfo

Премиерът Бойко Борисов очаква парламентът да отхвърли ветото на президента за пенсионната реформа, защото иначе по думите му се обрича пенсионната система на фалит.

Пенсионната реформа, която правим е единствено правилното решение, което се прави в цяла Европа, каза Борисов пред журналисти в Ботевград. Много от страните в Европа вземат тази мярка, едва когато дефицитите им са толкова големи, че се наредят за финансови помощи, затова смятам, че президентът не е прав, каза Борисов.

Пактът за финансова стабилност в ЕС се прави точно срещу такива хора като президента Георги Първанов, които са популисти, искат да се вдигне дефицитът и лъжат хората, че ще настане светлото комунистическо бъдеще, каза Борисов. Ние искаме пенсионната реформа да започне сега и след четири или пет години да даде резултат. Президентът Първанов не само че не трябваше да налага вето, но трябваше и да ни похвали за реформата, каза премиерът, цитиран от БТА.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха днес реновираната детска градина "Звънче" в Ботевград.

Миналата седмица парламентът прие закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Чрез него се правят промени в Кодекса за социално осигуряване и се увеличава възрастта за пенсия за всички категории труд с по четири месеца годишно от 2012-а.

Президентът Георги Първанов върна закона в Народното събрание, като обясни, че за него основното е липсата на предсказуемост в поведението на държавата. Той припомня, че през миналата година бе постигнато съгласие за пенсионната реформа в рамките на тристранния диалог между правителството, синдикатите и работодателите. Той определя гласувания преди дни закон като „едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог".

Първанов оспорва и разпоредбите, с които срокът за изчисляване на размера на обезщетенията при временна неработоспособност, майчинство и безработица се увеличава с по шест месеца. Това според него ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните.