Първанов ще наложи вето на пенсионната реформа
Първанов ще наложи вето на пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Първанов ще наложи вето на пенсионната реформа
47943
Първанов ще наложи вето на пенсионната реформа
  • Първанов ще наложи вето на пенсионната реформа

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година в близките дни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В момента се подготвят мотивите за връщане на законопроекта, които са в няколко посоки - по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията, и по фискалния ефект от тяхното прилагане.

Първанов се срещна с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, както и с председателя на парламентарната комисия по социална политика Драгомир Стойнев.

Синдикалните лидери заявиха, че продължават подготовката на протестни действия срещу вдигането на пенсионната възраст. Те настояват и за свикването на консултативния съвет по национална сигурност във връзка с нарастващото напрежение около стачката в БДЖ.

Президентът е приел за основателни мотивите, с които синдикатите настояват за налагане на вето върху законодателните текстове, които определят плавното вдигане на пенсионната възраст за всички категории на труд от следващата година. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че тази мярка ще донесе на държавния фонд общо 300 милиона лева до 2017-та година, а над 1,4 милиарда лева ще са приходите от икономии, вследствие на премахването на швейцарското правило и вдигането на тежестта на годините осигурителен стаж. Синдикатите са готови за съвместни протести.

Първанов ще наложи вето на пенсионната реформа
netinfo
Депутатите от БСП ще изчакат ветото на президента и разглеждането му в парламента, а след това ще решат, дали да сезират Конституционния съд, заяви Драгомир Стойнев след днешната среща.

„Правителството ясно заявява, че пенсионерите пречат на тази държава, депутатите подкрепят тази политика, но въпреки всичко се надявам, че и те обикалят държавата и те се срещат с българския народ и виждат колко тежко живият възрастните хора", каза Стойнев.

Синдикатите призоваха Президента за свикването на КСНС, заради продължаващия конфликт в БДЖ. „Спирането на влаковете в условията на ефективна стачка и всички други действия на мениджмънта нагнетяват напрежението в системата и заплашват с непредвидими последици", каза президентът на КНСБ.