Духовници: Да не мерим с аршина на бездомници, „Линкълн”-ът не е лукс
Духовници: Да не мерим с аршина на бездомници, „Линкълн”-ът не е лукс / снимка: БГНЕС, архив
Отец Иван към журналистите
47920
Отец Иван към журналистите
  • Отец Иван към журналистите

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка, каза днес отец Дончо от митрополията, който представи пред медиите в крайморския град изявление на Варненския и Великопреславски епархийски съвет.

Свещеник нарече журналистите „жалки”, докато говорителят на Варненския и великопреславски епархийски съвет представяше позицията за новият автомобил „Линкълн” на митрополит Кирил. Подразнен от снимащите фоторепортери, присъстващият в залата отец Иван се обърна към един от тях думите: „Абе, спри, бе. Какъв си ти? Това е несериозно от ваша страна. Вие сте жалки, какви журналисти сте вие”.

От изявлението на съвета стана ясно, че автомобилът „Линкълн”, който беше предоставен от дарители на варненския митрополит Кирил, струва 36 000 долара. Според членовете на съвета кола с такава цена не може да бъде наречена „лукс”.

„Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено и несъбуждащо интерес притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда. Поради какво не подхожда на един Архиерей на Българската православна църква да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!”, представи пред журналисти становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

От думите му стана ясно още, че митрополитът не е подавал оставка, а само е изявявал подобно желание пред Светия синод. „Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че Кирил пожизнено е архиерей! Така ли лесно се подава оставка от архиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!”, добави още отец Дончо.

Информацията за оставка на митрополит Кирил се появи снощи - само ден след избухването на скандала с лимузината, в която той бе забелязан във Варна. Според БГНЕС в мотивите за напускането си той изтъквал недоволството си от управлението в Синода.