Парламентът прие пенсионната реформа
Парламентът прие пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът прие пенсионната реформа
47898
Парламентът прие пенсионната реформа
  • Парламентът прие пенсионната реформа

От 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране за всички категории труд ще се увеличава с по четири месеца в следващите три години. Това решиха депутатите при гласуването на окончателните текстове на бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. С две години - от 25 на 27 г., се увеличава и стажът за придобиване на пенсия за военни, служители на ДАНС, Гражданска защита и следствието. За промените гласуваха единствено от ГЕРБ - 78 депутата и четирима независими. Всички останали партии не подкрепиха пенсионната реформа. БСП повториха, че ще атакуват промените пред Конституционния съд.

След като снощи депутатите прекратиха дебатите по пенсионната реформа в полунощ, днес отделиха още пет часа, за да приемат предложението на управляващите. Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че ГЕРБ води „управление, което е обявило война на българина, което е обявило джихад на българския пенсионер".

От опозицията бяха категорични, че пенсионната реформа няма да стабилизира системата. Иван Костов от Синята коалиция изрази мнение, че това не е никаква реформа, а унищожаване на още една дума, която иначе е силно политическо решение.

Социалният министър Тотю Младенов защити реформата с нуждата от попълване на дефицита на НОИ в тежката кризисна обстановка в Европа. Той припомни, че хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2014 година, ще получават пенсия на базата на осигурителния си принос в системата Тогава ще падне таванът за новоотпуснатите пенсии след тази дата.

Според Коалиция за България приетите текстове са противоконституционни, защото не са минали първо и второ четене в парламента.