Добрич

Фондация "Лумос" работи с родители на изоставени деца с увреждания

7 декември 2011 15:52 | Автор: Емилия Укова

Фондация "Лумос" работи с родители на изоставени деца с увреждания
Кметът на Добрич Детелина Николова и Росица Петрова подписват Меморандума © Дарик Добрич  
Още по темата

Фондация"Лумос" извършва изследване на родителския капацитет на семействата на всички 1800 деца, настанени в домове за деца с увреждания в страната, което ще приключи до края на февруари. Това съобщи в Добрич националният представител на организацията за България Росица Петрова.

Проучванията дотук показват, че семействата на деца с увреждания не са ги забравили и много страдат за тях, отбеляза тя. По думите й всяко семейство има своята лична история и по свой начин е преживяло настаняването на детето си в Дом, затова и трябва да получи индивидуална подкрепа. Много от родителите заявяват, че искат децата им да бъдат настанени в близки центрове от семеен тип, за да започнат или да продължат контактите си с тях, посочи Петрова и отбеляза, че в по-далечно бъдеще в някои случаи е възможна и реинтеграция.

Не е добре тези семейства да бъдат обвинявани като провалени, безотговорни и лоши, защото никой не им е помогнал да се справят с това изумително предизвикателство, заяви от своя страна Харалан Александров, който е консултант към фондацията.

"Лумос" е международна благотворителна организация, създадена от авторката на романите за Хари Потър Джоан Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение. Екип на фондацията беше в Добрич, за да подпише Меморандум за разбирателство с Общината. Такива документи за сътрудничество вече са подписани и с общини Балчик, Добричка и Крушари.

Добричка област е част от пилотен проект за деинституционализация на децата с увреждания. Регионът е включен основно заради дома в Крушари, който е един от най-тежките в страната и целта е закриването му да стане по най-добрия начин, посочи Росица Петрова.

Тази година със съдействието на "Лумос" в Дома в Крушари е направена оценка на състоянието на децата и са проведени обучения на персонала. Въведен е методът на "интензивното общуване", който улеснява комуникацията с тежко болните деца. 
В момента в дома в Крушари има 96 деца, които поетапно ще бъдат извеждани от социалното заведение.

Предвижда се част от тях да бъдат приети в Центрове за настаняване от семеен тип, други да отидат в приемни семейства или да се върнат при биологичните си родители.

В рамките на пилотния проект в Добричка област ще бъдат създадени 5 центъра за настаняване от семеен тип, 4 от тях ще бъдат в Добрич и един в Балчик. В Крушари, за децата, които могат да се справят сравнително самостоятелно, ще бъде изградено защитено жилище. Предвижда се още създаването на един Център за социална интеграция и рехабилитация и един Дневен център за деца с увреждания.Етикети: Лумос, Меморандум, Добрич, Деца с увреждания, Крушари

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

Става страшно, адвокатът на ВИС-2 говори - 07.12.2011 г. 22:10:19

Най-популярният адвокат на някогашния "Underground" от ВИС-2 даде третото си официално интервю пред нас. Юристът Добри Тодев заяви, че има една личност, с която са сиамски близнаци. Става дума за Младен Михалев - Маджо, той е роден на 13-ти октомври 1964 г. в Силистра, аз също, но край границата, казва Тодев.

Чети само в 7plus7. net

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Слушай Дарик Добрич на живо

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още