Гръцката полиция е арестувала 11 души след стълкновенията
Гръцката полиция е арестувала 11 души след стълкновенията / снимка: Reuters

Гръцката полиция е задържала 38 души и е арестувала 11 души след стълкновенията, които избухнаха във вторник по време на демонстрация за отбелязването на третата годишнина от убийството на 16-годишен младеж, който бе застрелян от полицай в центъра на гръцката столица, съобщи ИТАР-ТАСС.

Над хиляда анархисти хвърляха камъни, бутилки и запалителни бомби срещу полицията, която отговори със сълзотворен газ и светозвукови гранати снощи, докато депутатите обсъждаха бюджета за 2012 година, съобщава Асошиейтед прес.

Протестиращите, повечето облечени в черно, хвърляха самоделни бомби и камъни срещу полицаите, които отговориха с използване на сълзотворен газ и направиха кордон около сградата на парламента.

По време на безредиците са били ранени 14 полицаи, съобщиха правоохранителните органи. Около 5000 полицейски служители са охранявали гръцката столица по време на демонстрациите.

В ранния следобед над 1500 гимназисти и студенти демонстрираха в Атина в памет на 16-годишен младеж, който загина от полицейски куршум преди три години в квартал в центъра на гръцката столица.

Алексис Григоропулос бе застрелян от полицай на 6 декември 2008 година, като случаят предизвика безпрецедентни улични вълнения в страната, продължили повече от месец, припомня БТА. Полицаят, убил младежа, бе осъден през октомври 2010 година на доживотен затвор. Съдът постанови, че той умишлено е стрелял срещу жертвата.

Насилие избухна и във втория по големина град Солун, където полицията задържа двама души, след като тълпа от младежи започна да хвърля камъни срещу сградата на държавно учреждение.

Сблъсъци имаше в още най-малко шест други гръцки града, отбелязва АП.