Награждават изявени доброволци
Награждават изявени доброволци / Снимка: sxc.hu

Международният ден на доброволеца се чества на 5 декември. Празникът ще бъде отбелязан във Варна с отличаване на изявените през годината доброволци, чиито номинации бяха направени от младежки неправителствени организации.

Техни представители, участвали в европейския проект „Споделена отговорност за активно гражданство” ще се срещнат и с кмета на морския град Кирил Йорданов. Проектът на стойност около 190 000 лв. продължи 20 месеца, през които бяха проведени множество тренинги и инициативи. Участие в него взеха представители на13 държави от Стария континент.

За първи път Международният ден на доброволеца се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място.