Под 5 лв. за кило шаран в Благоевград преди Никулден
Под 5 лв. за кило шаран в Благоевград преди Никулден / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Под 5 лв. за кило шаран в Благоевград преди Никулден
47745
Под 5 лв. за кило шаран в Благоевград преди Никулден
  • Под 5 лв. за кило шаран в Благоевград преди Никулден

Производителите на риба няма да вдигат цените за Никулден, заяви в ефира на Дарик-Благоевград управителят на Рибно стопанство-Благоевград Лидия Николова. „По традиция шаранът е най-търсеният за Никулден заради поверието за люспите на рибата. На празника е задължително на трапезата да има люспеста риба за благоденствие на семейството и пари в къщата”, изтъкна тя.

В стопанството на Лидия Николова шаранът и амурът се продават по 4,50 лв./кг на едро. Най-евтино се продава толстолобът - 3 лв./кг. По думите на Николова търговците са на печалба, които вдигат цените с 2 лева, за разлика от производителите, които са принудени да не увеличават цената на рибата, за да си продадат продукцията.

За съжаление българинът яде риба един път в годината. Ако не се храни здравословно, традицията се спазва - случвало се е на Никулден в 21.00 ч. вечерта да си купуват риба, за да сложат на трапезата от задължителното ястие, сподели управителят на Рибно стопанство-Благоевград.

Още вчера инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) тръгнаха на проверки за нерегламентирани продажби и превоз на риба в страната, съобщиха от пресцентъра на агенцията. През последните дни са проверени близо 100 обекта в страната за продажба на риба, като от нерегламентирани търговци са иззети над 250 кг риба.

Други новини от Благоевград