Отново стачка в Гърция
Отново стачка в Гърция / снимки: Reuters, архив

На пристанището в Пирея в Гърция корабите останаха на котва. Парализирана е железопътната мрежа, а държавната администрация действа на бавни обороти поради обща стачка, обявена от синдикатите в частния и публичния сектор, предава АФП.

Стачката засяга основно държавната администрация, чийто синдикат протестира срещу орязването на заплатите и техническа безработица, предвидена за над 20 000 души до края на декември и за 150 000 до 2013 г.

Повечето министерства и училища са затворени. Сутринта автобусите и тролейбусите от градския транспорт спряха работа за 3 часа и предвиждат същото за 19.00 ч. Метрото обаче работи нормално. Журналистите и служителите в частните и публичните медии, които стачкуваха, ще подновят протестната акция за 4 ч.

Около обед в центъра на Атина и в Солун са планирани протестни демонстрации срещу мерките за драстични икономии, предава БГНЕС. Проектобюджетът за 2012 г., който предвижда съкращаване на публичните разходи и увеличаване на данъците - мерки продиктувани от кредиторите на страната ЕС и МВФ, трябва да бъде одобрен от парламента във вторник.

Това е първата стачка срещу новото правителство на националното единство начело с Лукас Пападимос, сформирано на 11 ноември след оставката на предходния кабинет на Георгиос Папандреу, и шестата обща стачка от началото на годината. От май, когато избухна дълговата криза в Гърция и страната бе принудена да иска финансова помощ от ЕС и МВФ, синдикатите са обявили общо 14 стачки в отделни отрасли.

Отново стачка в Гърция
netinfo