Тойота представи автомобил-смартфон
Тойота представи автомобил-смартфон / снимки: Reuters

Преди Автомобилния салон в Токио тази седмица японският концерн Тойота представи футуристичната интерактивна концептуална кола Fun-Vii със сензорна врата.

Експерименталният модел Fun-Vii - от английската дума Fun (забавление) и първите букви от английските думи за кола (vehicle), интерактивен (interactive) и интернет (internet), беше показана пред публика за първи път преди Автомобилния салон в Токио, който отваря врати през уикенда.

Концептуалната кола работи като персонален компютър, като разпознава и поздравява шофьора си. Автомобилът, който изглежда като излязъл от научнофантастичен филм, позволява на шофьорите да променят цвета и дизайна на каросерията чрез дисплея.

„Смятахме, че ще бъде забавно да поставим смартфон на четири колела. Тази идея доведе до раждането на Fun-Vii. Една кола трябва да се харесва на емоциите ни. Ако няма забавление, това не е кола”, заяви Акио Тойода, президент на Тойота Мотор Корпорейшън, посочва БГНЕС.


Тойота представи автомобилсмартфон
netinfo

Изглежда, че колата ще остане само на концептуално ниво за известно време. Без да уточнява дата, Тойота съобщава, че Fun-Vii е пример за това какво може да се случи през „20ХХ” година.

Тойота представи автомобилсмартфон
netinfo