Женският пазар - традиция или излишен кич
Женският пазар - традиция или излишен кич / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Женският пазар - традиция или излишен кич
47542
Женският пазар - традиция или излишен кич
  • Женският пазар - традиция или излишен кич

Той е бил тук още преди Освобождението. Житният, Конският, Пазарът "Георги Кирков", а сега Женският пазар се намира в сърцето на столицата и е едно от най-мръсните, опасни и отблъскващи места в София. Там има повече фасове, отколкото касови апарати, количеството фалшиви цигари са достатъчни, за да захранят пушачите в двумилионния град поне за ден, кражбите повече от ежедневните проверки за качеството на зеленчуците, а неправилно паркиралите автомобили повече от паркоместата в най-големия столичен мол. Какво да правим с женския пазар? Да го съборим или реконструираме? Тези и други въпроси коментираха в предаването "Челюсти" по Дарик общинските съветници Ангел Джамбазки от ВМРО и Николай Стойнев от ГЕРБ.

Женският пазар в частта между улиците "Св.Св. Кирил и Методий" и "Екзарх Йосиф" трябва да се премахне, смята Ангел Джамбазки, защото според него това е "клоаката на София". Той допълни, че посоченото място вече не изпълнява функциите на пазар в тази си част и може да бъде усвоено като пешеходна зона или място, на което да бъдат излагани произведения на изкуството.

"Трябва да се запазят съоръженията там от 30-те години, които имат някакъв вид, защото това всъщност е една от най-красивите стари части на София, която в момента не се вижда от гащи, чорапи и потници", каза още Джамбазки.

Ние много лесно рушим, без да имаме план за това какво правим, констатира Николай Стойнев. Той обясни, че нещата, които се подготвят, включват цялостна реконструкция на пазара. "Ние започнахме миналата година с обновяване на частта на пазара от булевард "Сливница" до "Св.Св. Кирил и Методий" и там беше подменена настилката, беше изградена канализация, осветление, видеонаблюдение, чистота", каза Стойнев.

Той допълни, че това е уникално място със струпване на най-много пешеходци в центъра на София.

Слушайте целия разговор от предаването "Челюсти" в прикачения аудиофайл