Без блокади на пътища и граници обещават фермери
Без блокади на пътища и граници обещават фермери / Impact Press Group, архив
Христо Цветанов
47501
Христо Цветанов
  • Христо Цветанов

Фермерите няма да блокират гранични пунктове и пътища по време на насрочения за понеделник национален протест на земеделските производители. Това заяви в интервю за предаването „Агросвят" по Дарик председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

„Струпване на земеделска техника ще има по границите, но на този етап не предвиждаме блокада - ще има свободно движение на хора и стоки. Това, че има позиционирани машини на няколко основни пункта, не означава, че на този етап ще блокираме движението", уточни Цветанов.

По думите му непрекъснато расте броят на хората, които заявяват, че ще се включат в протестите: „На практика протести ще има във всички региони на страната, защото никога досега не е имало такова обединяване на различните организации в сектора. Всички основни асоциации в земеделието ще застанат зад протеста. Неговият формат е отворен и към него могат да се присъединят и други структури. Очакваме не по-малко от 3000 машини. Най-голямо струпване на машини очакваме да има в района на Видин, Монтана, Враца, Русе, Плевенско, Пловдив, Пазарджик - почти навсякъде. Организацията никога не е била в мащабите, в които е в момента", категоричен бе Христо Цветанов.

Конфликтът между фермерите и кабинета „Борисов" стана факт, след като в проектобюджета за следващата година, който беше гласуван от депутатите на първо четене, бяха заложени с 230 милиона лева по-малко за сектора. Месец преди изборите за президент и местна власт беше подписана финансова рамка между кабинета и големите браншови организации, според която в сектора трябваше да влязат 570 милиона лева. Вицепремиерът Симеон Дянков публично се отказа от подписа си под документа.

Според председателя на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов в случая недоволството е провокирано и от липсата на диалог: „Определено смятаме, че тежката думата е на премиера Бойко Борисов. По-важното е министър-председателят да зададе въпрос към финансовото министерство дали е правен някакъв анализ. Дали след като са редуцирани средствата, дали някой си дава сметка как би повлияло това на сектора. Ние смятаме, че ако някой е правил анализ, той не би допуснал нещо такова".

Цялото интервю с Христо Цветанов чуйте в звуковия файл