Дарик осъди министър Дянков заради субсидията на независимите депутати
Дарик осъди министър Дянков заради субсидията на независимите депутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дарик радио спечели дело срещу министъра на финансите Симеон Дянков, след като ведомството отказа да предостави информацията към коя парламентарна група са заявили принадлежност независимите депутати, след като напуснаха партиите и коалициите, с които бяха избрани в парламента и как се пренасочва държавната субсидия, която следва избраникът.

Министър Дянков упорито отказваше да даде информация, защото засягала личните данни на депутатите. Отказа и писмено да я предостави по Закона за достъп до обществената информация.

Репортерът на Дарик радио Илия Вълков обжалва пред Софийския административен съд, който, след като я разгледа, разпореди на финансовото министерство да даде пълната информация.

Съображенията на финансовото министерство да откаже достъп до поисканата информация се състои в това, че "декларираната принадлежност на депутатите съдържа лични данни по смисъла на закона на личните данни". Заради това в законоустановения срок Дарик радио подаде жалба в Софийския административен съд. Делото беше подкрепено от Програма достъп до информацията и адвокат Александър Кашъмов. По време на заседанието, юрист консултът на финансовото министерство поиска и адвокатски хонорар.

"Безспорно информацията, която се иска, е обществена. Доводите, изложени в оспореното решение (макар и в по-голямата си част да са насочени към конституционни норми, нямащи нищо общо с предмета на исканата информация), че се касаело за лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, не се споделят от настоящия състав. Изрично в заявлението за достъп е посочено, че в случай, че се прецени, че са налице лични данни, да се заличат единните граждански номера на народните представители", се казва в решението на съда. Освен това в предоставените доказателства към делото - образци на декларациите, които подават народните представители до министъра на финансите, се вижда, че няма графи, които да съдържат лични данни на съответния декларатор, аргументира решението си съдията Владимир Николов.

Така съдът отменя отказа за достъп до информация, даден от Министерството на финансите. Решението на Софийския административен съд може да се обжалва от институцията в 14 дневен срок.

Докато се очакваше решението на Софийския административен съд, на 7 ноември Сметната палата излезе с доклад, в който стана известно, че ГЕРБ са получили малко над 1 млн. лв. допълнителна държавна субсидия заради независимите депутати, декларирали принадлежност към управляващата партия. Самите избраници излязоха и с декларация, в която подкрепиха правителството. Одитът беше възложен от Народното събрание след поредица парламентарни дискусии за това къде отиват парите на депутатите, напуснали или изключени от парламентарните групи.

Така независимите депутати Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Димитър Чукарски, Дарин Матов, Димитър Асенов, Тодор Великов, Касим Дал и Камен Петков са пренасочили държавната субсидия от Синята коалиция, РЗС, ДПС и БСП към ГЕРБ и левицата.