НПО се обявиха срещу разделянето на бебетата от майките им веднага след раждането
НПО се обявиха срещу разделянето на бебетата от майките им веднага след раждането / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Майки се обявиха срещу разделянето на бебета от майките в първите часове след раждането
47467
Майки се обявиха срещу разделянето на бебета от майките в първите часове след раждането
  • Майки се обявиха срещу разделянето на бебета от майките в първите часове след раждането

Бебето да не се отделя от майката непосредствено след раждането, защото това нарушава правата на жената и не е медицински обосновано. За това алармираха в Световния ден за премахване на насилието срещу жените група майки от различни неправителствени организации. Те призоваха да се обърне по-голямо внимание на лекарската компетентност, за да не се стига до нови смъртни случаи на родилки.

Стандартната практика в повечето български болници е майките да са разделени от бебетата си до 6 часа след нормално раждане и до 48 часа след раждане с цезарово сечение. Според конвенцията на ООН за правата на детето това е в противовес с правата на жената. Такова разделяне би могло да доведе дори до смърт и за майката, и за бебето. Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено": "Бебето, което остава при майка си след раждането е по-спокойно, не плаче, може да започне да суче в рамките на първия час, което гарантира добър старт на кърменето и в следващите няколко дни майката и бебето се адаптират един към друг. Бебето, което е разделено, не знае какво се случва, то е свикнало да усеща майка си по някакъв начин и когато е оставено някъде, просто в едно креватче, то е в стрес и несигурност, съответно то спи по-малко, по-изнервено е, плаче повече".

Препоръките на Световната здравна организация сочат, че родилката и новороденото трябва да са заедно поне в първите 30 минути след раждането, а рутинните медицински процедури трябва да се отложат за след това.

В Световния ден за премахване на насилието срещу жените беше даден стартът на кампанията „Първи контакт - неразделяне на майката и бебето след раждането и по време на болничния престой".