Депутатите приеха промени в закона за администрацията
Депутатите приеха промени в закона за администрацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ограничение в увеличението на общата численост на администрацията на изпълнителната власт, прие Народното събрание с промени в закона за администрацията. Така на практика няма да могат да се назначават нови хора, извън определения щат. До влизането в сила на промените обаче този щат все още не е определен и тепърва ще се описва. Заложеното ограничение няма да важи за общинската администрация.

В същото време парламентарното мнозинство отхвърли проектозакона на Лъчезар Тошев от Синята коалиция, с който се предлагаше да се създаде публичен регистър с всички решения на областните управители. Според проекта той трябваше да бъде достъпен в интернет.

„И ако ние не направим днес нещо очевидно – става въпрос за нещо очевидно – гражданите да имат достъп до информация и решения, вземани от областните управители. Това за мен ще означава огромна крачка назад и нежелание България да бъде реформирана", каза лидерът на СДС Мартин Димитров.

Лъчезар Тошев, чийто законопроект бе отхвърлен, обясни, че е в общ интерес да има прозрачност в дейността на областните управители. Той допълни, че в преходната разпоредба, която е предложил, е било разписано и актовете на бившите губернатори да бъдат публикувани в интернет страниците в срок, в който да се знае какви разпоредителни действия с имоти са извършени, кой на кого какво е дал.