Срещата между Борисов, синдикати и работодатели приключи набързо и без резултат
Срещата между Борисов, синдикати и работодатели приключи набързо и без резултат / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Тристранната среща приключи набързо и без резултат
47398
Тристранната среща приключи набързо и без резултат
  • Тристранната среща приключи набързо и без резултат

За по-малко от половин час и без резултат приключи дългоочакваната среща между премиера и социалните партньори. Заради спорове около легитимността на срещата, тя приключи без предложения или дебати. Синдикатите излязоха от нея с ясното намерение протестът срещу вдигането на пенсионната възраст с една година от 1 януари да се състои. Следващата среща във формат правителство, синдикати и работодатели ще бъде Национален съвет за тристранно сътрудничество. Не е ясно дали ще бъде председателствана от премиера или от ресорния вицепремиер Симеон Дянков.

От КТ „Подкрепа" изпълниха заканата си да излязат от срещата, ако счетат, че се прави опит за подмяна на диалога между социалните партньори с официално заседание на тристранния съвет. Първи излезе председателят на стачния комитет Евгени Душков.

„Ние напуснахме, след като самият премиер накрая каза, добре след като считате, че не може да се провежда законно, легитимно заседание и няма да обсъждаме това, няма какво да говорим, когато моите хора са готови и вие сте готови има какво да обсъждаме сериозно наистина, за да не си губим времето, ме уведомете за датата и часа, аз съм готов отново да дойда да председателствам, за да има диалог", обясни Душков.

Заседанието е прекратено след изказване на Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива, че срещата няма правно основание да се счита за тристранен съвет. Затова въпреки „джентълменското поведение" на премиера, както го определи председателят на КРИБ Огнян Донев, представителите на партньорите са си прибрали неща и са си тръгнали.

Дали премиерът е поел ангажимент да спре вдигането на пенсионната възраст от догодина? Президентът на КНСБ Пламен Димитров: „това поискахме още вчера от него и не получихме такава гаранция и очаквахме днес, ако има някакво развитие да чуем, но не чухме".

Ето защо на 30 ноември протест срещу реформата ще има. Не е ясно дали следващото заседание на тристранния съвет ще се проведе преди или след протеста. Не е ясно и от кого ще бъде председателствано. „Очевадно е, че утре се завръща председателят на съвета за тристранно сътрудничество Симеон Дянков и ще видим как ще бъдат експертните консултации, най-вероятно ще има заседание следващата седмица", каза Огнян Донев.

Според синдикатите работата по пенсионната реформа ще продължи на принципа „всеки за себе си".