Депутатите ще заседават в нова зала със стъклен купол
Депутатите ще заседават в нова зала със стъклен купол / Sofia Photo Agency, архив

Стъклен купол, който да осигурява естествена слънчева светлина, е предвиден в проекта за нова пленарна зала, който спечели първото място в конкурса на Народното събрание за преустройство на зала "Света София " в зала за заседания на парламента. Това обяви председателят на журито арх. Георги Бакалов при публичното отваряне на проектите. Проектът ще струва 9 217 123 лева.

Едно от предложенията на архитекта, с което е спечелил журито, е решението да има зала за пресконференции под пленарната зала.

Новата зала на Народното събрание е предвидена за 240 депутатски места, като на народен представител се падат по 90 см. Има възможност за преустройство на залата при свикване на Велико Народно събрание след разместване на столовете, като тогава един народен представител ще разполага с 60 см.

Журито обаче препоръчва централният вход да не се променя и да отпадне идеята за стъклен таван. Ако техните препоръки бъдат приети, проектът ще стане по-евтин. Ако парламентът реши да реализира спечелилия проект, по преценка на специалистите това би отнело около година, ако обаче отпадне идеята за стъклен таван.