В „Шейново” почина и бебето на родилката, която издъхна в понеделник
В „Шейново” почина и бебето на родилката, която издъхна в понеделник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В АГ „Шейново” днес е починало бебето на 35-годишната Надежда Узунова от София, която издъхна в болницата в понеделник. Столичната дирекция на полицията вече води разследване за убийство по непредпазливост за смъртта на 35-годишната родилка, съобщи bTV.

Първоначално Надежда била върната от АГ „Шейново” поради недостатъчни показатели за естествено раждане, а при повторното си постъпване в болницата умира. Бебето се ражда увредено от липсата на кислород в последните минути на майката. Днес е починало и то.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил проверка на смъртта на родилката в „Шейново”. Той заяви, че ако бъдат установени виновни лекари заради грешка, те ще бъдат наказани и уволнени. Борисов обаче призова да се изчакат резултатите от проверката и да не се създава напрежение около лекарите, защото професията им и без това е много сложна.

Премиерът определи случая като изключително неприятен. „В същото време, ако се създаде обществено напрежение и преса върху лекарите, също не е добре”", категоричен и премиерът. Той каза, че ако има виновни, иска да бъдат уволнени.

Родилката е дошла в болницата в неделя -20 ноември, сутринта с нерегулярни контракции, със слабо родово разкритие, направени са записи на тоновете на детето и е върната вкъщи в нормално състояние, обясни директорът на болницата д-р Иван Костов. Според него са били спазени всички стандарти  по акушерство и гинекология.

„След обяд жената отново е идвала и тогава й е било обяснено, че ако иска, може да бъде приета в  болницата. Пациентката е отказала поради липса на промяна в състоянието й”, каза още той. „По късно, в 3.00 ч. сутринта (в неделя срещу понеделник), родилката е дошла с данни за раждане и докато я приемат, се получава белодробен инцидент", обясни директорът. По думите му е последвала активна реанимация в продължение на 20 минути, но жената е изпаднала в клинична смърт.

След пълен обем реанимационни процедури, за кратко се възстановява сърдечната дейност на пациентката и същевременно е   направено цезарово сечение, за да се спаси бебето, обясни д-р  Костов. Бебето е родено живо, реанимирано е и е транспортирано в Университетската болница по педиатрия, каза още д-р Костов. „Има съмнение за белодробна емболия при тази пациентка, но резултатите от аутопсията ще са готови след няколко дни”, допълни лекарят.

Само преди около месец 19-годишна родилка почина 42 дни след раждане в болница „Шейново”. Дни наред лекари от „Пирогов” и „Шейново” я разкарвали по кабинетите без уточнена диагноза. След смъртта на момичето двете болници си прехвърляха вината, а по случая беше разпоредена проверка, след която беше решено лекарите, ангажирани със случая, да бъдат наказани.