Да бъдем внимателни на пътя
Да бъдем внимателни на пътя / Дарик Враца - архив

На 20 ноември е Световния ден за възпоменание за жертвите на пътно-транспортните произшествия. Датата е плаваща, тъй като с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005г. е възприето възпоменанието да се прави всяка трета неделя от месец ноември.

По данни на полицията всяка седмица при пътни произшествия в страната загиват повече от 15 души. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или остават инвалиди, заради чужди или свои грешки.

По този повод областният управител на Враца Пепа Владимирова отправя призив към всички участници в движението: „ Нека като участници в пътното движение /пешеходци, водачи, пътници и т.н./ бъдем по-внимателни, по-отговорни, по-предпазливи. По този начин ще опазим не само собствения си живот, но и на хората около нас". Огромни са човешките страдания, които понасят пострадалите хора, както и техните семейства. Голяма част от нещастните случаи са предвидими и могат да бъдат предотвратени.


Осем души (петима мъже, две жени и едно дете) са загинали при катастрофи на територията на област Видин от началото на 2011г.
През 2010г. броят на жертвите е 9, а на ранените 57.
През 2009г. 16 са загинали и 80 ранени при катастрофи.
През 2008г. броя на жертвите е 17, а на ранените 84.
През 2007г. във Видинска област при катастрофи са загинали 18 човека, а 102-ма са били ранени.

От ОД на МВР Видин призовават да бъдем по-внимателни и толерантни едни към други независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.
Нека на този ден в памет на загиналите и в името на живота и здравето се обединим за по-голямо уважение и променим поведението си като участници в движението за ограничаване на нещастията по пътищата.

С писмо до Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, ОДМВР-Видин е отправила молба имената на загиналите при катастрофи, станали през 2011г. на територията на област Видин, съгласно църковните канони да бъдат споменати в храмовете по повод Световния ден на възпоменание за жертвите на пътно-транспортните произшествия.