САЩ изпробваха нов вид авангардно свръхзвуково оръжие
САЩ изпробваха нов вид авангардно свръхзвуково оръжие / снимка: Reuters

Сухопътните сили на САЩ извършиха първия пробен полет на нов вид оръжие, което би позволило да бъдат нанесени удари с конвенционални заряди по всяка точка на земното кълбо в рамките на час, предаде Асошиейтед прес.

Носителят на новия вид управляема бомба бил изведен на стратосферата, откъдето "авангардното свръхзвуково оръжие" изминало 3700 км за по-малко от час със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука.

Според АП новото оръжие наподобява безмоторен самолет, който в плътните слоеве на атмосферата може да бъде прецизно насочван към дадена точка, като заобикаля територията на приятелски държави.

Експериментът бил извършен на военния полигон на сухопътните сили на САЩ на Хаваите и достигнал атола Кваджалейн.

Според АП военновъздушните сили на САЩ заедно с Агенцията за авангардни проекти на министерството на отбраната /ДАПРА/ разработват сходен вид оръжие, допълва БТА.

Целта на експеримента била да се събере информация за технологиите, използвани за ускоряване на новото оръжие, за да може то да започне да "планира" след отделяне от носителя.

Говорител на сухопътните сили на САЩ подчертал, че по време на експеримента е била събрана информация за работата на бордовите системи по време на продължителен полет.