Лондонският кралски театър гостува в София, но в киносалон
Лондонският кралски театър гостува в София, но в киносалон / снимки: Johan Person
Лондонският кралски театър гостува в София, но в киносалон
47153
Лондонският кралски театър гостува в София, но в киносалон
  • Лондонският кралски театър гостува в София, но в киносалон

Българската публика вече ще може да гледа хитовите представления на Лондонския кралски театър. Страната ни е част от уникален проект на трупата, в рамките на който, чрез сателитна връзка, спектаклите й се излъчват в киносалони по целия свят. Първата пиеса, която ще има прожекция в София е "Сътрудници" от Джон Ходж. Постановката ще бъде показана в Cinema City само дни след световната й кинопремиерата - на 5 декември, от 19:00 часа. Събитието е част от културния проект "Световен театър в София", зад който стоят Британският съвет и организаторите на театралния фестивал "Варненско лято".

През юни 2009 година от Лондонския кралски театър решават да експериментират като предложат на киносалони от целия свят да излъчат в реално време премиерата на спектакъла "Федра" с Хелън Мирън. Експериментът се оказва успешен и прераства в проект, чиято цел е колкото се може повече хора да се докоснат до театралното изкуство. Десислава Стойчева от Британския съвет разказва: "Тази пиеса достигна до една огромна аудитория в целия свят. Само в Обединеното кралство премиерата е гледана от 14 000 души. На други места в Европа и Северна Америка я наблюдават още 14 000 души, а малко по-късно, когато спектакълът се излъчва и на запис, зрителите стават вече над 50 000. Наистина се достига до една огромна аудитория, която иначе не би могла да присъства в този момент, на самата премиера в театъра, но всъщност присъства на спектакъла, макар и от киносалон".

Лондонският кралски театър гостува в София но в киносалон
netinfo


В Cinema City постановката "Сътрудници" ще бъде излъчена със субтитри на български език. Билетите за това театрално представление, което ще може да се гледа в кино, са с цена 15 лева. Десислава Стойчева обяснява: "Пиесата е написана от Джон Ходж, който в България е известен повече като сценарист на филми като "Плажът" и "Трейнспотинг". Заглавието е много интригуващо и нашата публика ще може да се запознае с него".

Британският съвет ще продължи сътрудничеството си с Лондонския кралски театър и най-вероятно следващия му спектакъл, който ще бъде излъчен догодина на живо в столичен киносалон е "Комедия от грешки" на Шекспир.

В рамките на проекта "Световен театър в София" е планирано и още едно събитие. У нас ще гостува британската трупа 2Faced Dance Company. Танцовият й спектакъл "В праха" ще бъде представен на 30 ноември от 19:00 часа в Младежкия театър "Николай Бинев".