Иван Станчов: Посланиците, работили за ДС, трябваше да се върнат безшумно преди години
Иван Станчов: Посланиците, работили за ДС, трябваше да се върнат безшумно преди години / снимка: БГНЕС

Посланиците с данни за агентурно минало трябваше да бъдат отзовани преди години, като постепенно и безшумно да бъдат върнати в страната. Това коментира в интервю за „Дарик кафе" бившият ни посланик в Лондон и бивш външен министър Иван Станчов. Новоизбраният президент Росен Плевнелиев потвърди преди дни намерението си да отзове дипломатите, сътрудничили на бившата Държавна сигурност (ДС). По думите на Иван Станчов обаче е трудно да съдиш някой, който е вършил нещо законно и е бил част от една система.

„Тук има един основен проблем и той е как можеш да съдиш някой, който е правил нещо законно по друг закон", каза дипломатът. По думите на Станчов, който е бил 47 години в изгнание преди да се завърне в България след промените, е трудно да бъдат съдени посланиците, работили за ДС. „За мен е много лесно, защото аз не бях тук и нямам идея аз какво бих направил в тази ситуация", обясни Иван Станчов.

Човекът, който е шести български дипломат в рода си, разказа и за приятелството си с Вера Мутафчиева. „Малко преди нейната смърт се разбра, че тя е била доносник. Човек се пита защо, как може човек на такова ниво - интелектуално и етично, голям български писател и историк. Моят отговор е, че аз не знам, не разбирам и не знам защо тези хора са го правили", каза дипломатът. И допълни, че тези хора са били част от една система.

Това трябваше да се изчисти, за жалост трябваше да се направи преди 10-20 години, отбеляза Иван Станчов. Той посочи, че все пак сега премиерът и външният министър са показали кураж да го направят. Дипломатът съжали само за начина, по който са огласени данните за действащи в момента посланици. Тези хора трябваше полека лека да се върнат и съвсем безшумно нещата да се забравят, но не стана така, изрази съжалението си Станчов.

„Всичко това беше част от една държавна система - ако е част от работата ти, кой е виновен?!? Ти ли си виновен, държавата ли е виновна, шефът ти ли е виновен - кой е виновен?", попита реторично Иван Станчов по повод моралната отговорност на онези, които са сътрудничили на ДС.