Работодатели назначават на 4 часа, работи се по 8 и повече
Работодатели назначават на 4 часа, работи се по 8 и повече / Sofia Photo Agency

Продължава порочната практика работодателите да предлагат и да договарят работа при непълно работно време от 4 и по-малко часа дневно, а фактически да се работи по 8 и повече часа, коментира директорът на Областната инспекция по труда Невена Стефанова.

Най-честите нарушения, свързани със заплащането на труда, са тези за полагане и незаплащане на извънреден труд, както и неизплащане от работодателите в удвоен размер на договореното възнаграждение за работа през дните на официалните празници, посочи Стефанова.

145 проверки са извършили от Инспекцията по труда през месец октомври. Ревизирани са местата на близо 7000 работници, а 27 работодатели са проверени за пръв път как спазват трудовото законодателство. Общо 726 нарушения са констатирани през периода, съобщи Невена Стефанова. Разкрити са 44 нарушения на нормите, свързани с работното време и 40 - по заплащането на труда.

Издадени са 39 акта за административни нарушения по Кодекса на труда и 13 за неосигурени безопасни и здравословни условия на труд. Установени са 13 лица на работа без предварително сключени писмени трудови договори, за което са санкционирани съответните работодатели.

От 1 500 до 15 000 лв. е глобата за шефовете, наели хора без трудов договор. Предвижда се от 2012 г. за подобно нарушение да бъдат наказвани и наетите лица.