Вселената може да се окаже вечна въртележка
Вселената може да се окаже вечна въртележка / снимка: morguefile.com

„Новородената” Вселена е можела да се върти около оста си като въртележка и съществува вероятност процесът да продължава до наши дни, смятат американски учени. Група от Мичиганския университет е изучавала направленията на въртенето на 15 000 спираловидни галактики.

Учените търсели свидетелства за огледална симетрия на Вселената: ако тя действително е симетрична, то броят галактики, „усукани” по часовниковата стрелка и в обратната посока, би следвало да е един и същ. Оказва се, че по направление към северния полюс на Млечния път сред спираловидните галактики преобладава въртенето обратно на часовниковата стрелка. Това нарушаване на симетрията, както отбелязват авторите на изследването, се наблюдава дори на разстояние по-голямо от 600 милиона светлинни години, пише БГНЕС.

Както отбелязват авторите на изследването, симетричната и изотропна Вселена би възникнала от сферично симетричен вид, който по формата си напомня баскетболна топка. Но ако Вселената при раждането си се е въртяла около определена ос, то галактиките биха запазили тази посока на въртене, смятат учените.