Минималната заплата става 290 лв. на 1 май 2012-а
Минималната заплата става 290 лв. на 1 май 2012-а / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Минималната заплата става 290 лв. на 1 май 2012-а
46860
Минималната заплата става 290 лв. на 1 май 2012-а
  • Минималната заплата става 290 лв. на 1 май 2012-а

От 1-ви май догодина минималната работна заплата става 290 лева, реши правителството, като гласува постановление за увеличаване на размера на минималното възнаграждение. С друго решение кабинетът определи прага на бедността за 2012-та година, като неговата стойност се увеличава от 211 на 236 лева. До средата на следващата седмица ще стане ясно, дали ще бъдат увеличени пенсиите и обезщетението за отглеждане на малко дете, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков.

По време на днешното си заседание правителството прие промени в Кодекса на труда, с които се въвежда глоба за работник без трудов договор. Размерът на глобата ще бъде трикратната стойност на здравните и социалните осигуровки, дължими към минималния осигурителен праг за икономическата длъжност, на която е заварен работникът без договор.

Нов анализ на броя пенсиониращи се и нужните за пенсии средства ще покаже дали е възможно вдигането на пенсиите от следващата година, обясни вицепремиерът Симеон Дянков. По думите му разчетите на осигурителния институт показват, че средно по 90 хиляди души се пенсионират всяка година.

Като правим анализ по какъв начин можем да увеличим ниските пенсии, се оказва, че една голяма част - близо две трети от тези пенсиониращи се, всъщност са преминали пенсионната възраст и продължават да работят, каза Дянков. По думите му тези хора средно продължават да работят три до четири години след навършване на необходимата възраст, което според финансист номер едно показва различен начин на мислене относно и вдигане на пенсии и пенсионна реформа като цяло.

Работниците без трудови договори вече ще плащат глоба, обвързана с размера на осигуровките, дължими към съответния осигурителен доход. В момента глоба плащат само работодателите, като размерът й е от 1500 до 15 000 лева. Следващата седмица съветът за тристранно сътрудничество ще обсъди новия модел на заплащане на държавните служители и премахването на добавката за прослужено време, която по думите на Дянков ще бъде компенсирана с по-високи основни заплати.

 

 

Минималната заплата става 290 лв на 1 май 2012а
netinfo