Магнатът, който стана политик
Магнатът, който стана политик / снимки: Reuters, архив

Италианският премиер Силвио Берлускони бе принуден да обяви, че ще подаде оставка през идните седмици, след 17 години начело на десницата в страната, отбелязва Франс прес в негов портрет.

Берлускони ще остане в историята като един от най-богатите италианци, като медиен магнат, но и като политик с множество съдебни проблеми и забъркан в множество секс скандали. Във вторник политическият път на италианския министър-председател бе прекъснат в парламента, където той загуби абсолютното си мнозинство, на фона на рекордно ниско обществено доверие от едва 22 процента.

Берлускони е роден на 29 септември 1936 г. в буржоазно семейство от Милано. Той е наследил от баща си, банков служител, бизнес нюх и още като юноша помага на съучениците си срещу заплащане.

Умен и изобретателен, Берлускони се откроява с несравнимо его и дори признава, че страда от комплекс за превъзходство. Неговата гордост обаче понесе тежък удар на 23 октомври, когато президентът на Франция Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел си размениха публично иронични усмивки за негова сметка. Това беше голямо унижение за онзи, който се представяше за най-добрия премиер в историята на Италия и за най-достоен да представя родината си зад граница.

Магнатът който стана политик
netinfo

Като младеж Берлускони работи първо в дискотеки и по круизни кораби, където развлича хората, пеейки и разказвайки анекдоти. После продава прахосмукачки в края на 50-те години на 20-и век. През 1961 г. завършва право. След това заема пари от банката на баща си, за да основе компанията Обединени милански строителни проекти. Следва шеметна кариера в сферата на недвижимите имоти, която поражда въпроси за източника на богатството му. На този въпрос между впрочем Берлускони винаги е отговарял неясно. Семейният холдинг на италианския премиер Фининвест включва днес множество фирми, сред които три телевизионни канала, издателската къща Мондадори и футболния клуб Милан.

Холдингът позволи на Берлускони в продължение на 10 години да заема първо място в списъка на най-богатите хора в Италия. После борсовите сътресения станаха причина той да отстъпи в класацията, но все пак да се задържи сред петимата най-големи италиански богаташи. През 1994 г. Кавалерът (почетна титла, която му беше присъдена от президента на Италия в знак на признателност към работата му) се впусна в политиката. За няколко седмици той създаде партията Форца Италия (Напред Италия). В нея влизаха предимно кадри от Фининвест.

Магнатът който стана политик
netinfo

Съюзник на неофашистите от Италианското социално движение на Джанфранко Фини и на популистите от Северната лига на Умберто Боси, Берлускони спечели парламентарните избори през април 1994 г. Изоставено обаче от неговите съюзници, първото му правителство рухна седем месеца по-късно. През 2001 г. Берлускони си върна премиерския пост, който заемаше до 2006 г. Това беше безпрецедентно дълъг премиерски мандат в историята на Италия след Втората световна война.

После Берлускони загуби изборите с малка разлика от вечния си съперник от левицата Романо Проди, който обаче не успя да ръководи страната повече от две години. През 2008 г. Кавалерът постигна бляскава победа над Проди и състави за трети път кабинет. Обичащият да се представя за жертва по време на съдебните дела за корупция и данъчни измами Берлускони бе осъден няколко пъти на първа инстанция, но никога на по-горни. Загрижен за вида си, той си присади коса и се подложи на операция на клепачите.

Магнатът който стана политик
netinfo

Берлускони не крие, че харесва младите и красиви жени Това му коства през 2009 г. раздяла с гръм и трясък с втората му съпруга Вероника Ларио, която не можа да понесе изневерите му. Но това му коства и процес за секс с непълнолетна проститутка и злоупотреба с власт. Случаят Рубигейт излезе наяве през октомври миналата година, а процесът срещу него започна тази пролет. По време на разследването на Рубигейт излязоха наяве и истории за скандални партита във вилите на Берлускони, по време на които бил изпълняван еротичният ритуал бунга-бунга.

Берлускони има пет деца от двата си брака и множество внуци.(БТА)