Стара Загора

Откриха център за хора с психични проблеми в Стара Загора

8 ноември 2011 16:26 | Автор: Невена Божкилова

Откриха център за хора с психични проблеми в Стара Загора
© DarikNews, Невена Божкилова  

В Стара Загора бе официално открит новият Център за социална рехабилитгация и интеграция на възрастни с психични разстройства „Д-р Правда Ковачева". В основата на инициативата е Сдружение с нестопанска цел „Здраве и морал". Това е единствената неправителствена организация, която е била поканена да участва в обществения съвет на Народното събрание на Република България в 38-то и 39-то народни събрания.

Новата база предоставя две модерно оборудвани зали - едната е предназначена за групови терапии, а в другата има условия за спортуване. Осигурени са бягаща пътека и магнитен велоергометър. Общо помещенията, които ще се ползват обхващат 121 кв.м.

Капацитетът на Центъра е общо 35 души. В момента той се ползва от 30 човека, но още 24-ма чакат да бъдат одобрени и да се включат в терапевтичните практики. В Центъра работят десет специалисти като всички те имат завиден опит в тази сфера - повече от 10 години трудов стаж, уточни председателят на сдружение „Здраве и Морал" Красимира Лазарова.

От 1 юни 2011 година услугата е държавно делегирана след спечелен конкурс и подписването на договор с Община Стара Загора. За първа година услугите се заплащат. Но сумата е символична - максимум до 90 стотинки на час. Обикновено хората прекарват по 3 - 4 часа на ден и посещават терапевтичните заниятия, когато имат нужда. През това време те могат да получат индивидуална психиатрична консултация, групова терапия, арт терапия и др.

Благодарение на усилията на областната и общинската управа в Стара Загора и редица други институции в новото помещение на центъра има осигурени спортни уреди, от които ще се възползва и Красимир Костадинов. Той е един от потребителите. Чуйте какво сподели той в прикачения звуков файл.

На края на тържеството оркестър „Минчо Недялков", носител на множество международни награди, поздрави гостите.

 Етикети: център за хора с психични разстройства, Сдружение с нестопанска цел „Здраве и морал", групова терапия

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#8

Стоян - 23.01.2012 г. 17:34:42

Ох, като прочетох писаното от Калина аз се възмутих много и искам да й кажа- че тя има проблем със себе си и най- вече , ме си служи с лъжи! Такива хора като въпросната " Калина " има много в обществото ни- живеещи на гърба на другите с лъжи и измами. Но аз познавам Лазарова от 11 години като защото много е помогнала на детето ми и никога с нищо не ме е подвела. А такива калинки те са тези които хитруват, мамят, лъжат и интриганстват, защото вероятно нещо основно им липсва в живота и никога няма да го набавят!

#7

Катя Христова - 11.11.2011 г. 19:18:15

Преди няколко минути публикувах материал от преди няколко години защото много силно се възмутих от писанията на " Калина", която явно преди да поздрави хората за свършена работа - първо хвърля измислици за хора с дойстойнство сред които е Лазарова. Аз я познамвам от дълги години и винаги съм се възхищавала от нейния професионализъм и времето което отделя за колегите си . Тя е и човек доказал експертността си в различни институции, човек с активно гражданско мислене и действия.

#6

Катя Христова - 11.11.2011 г. 19:12:31

В Стара Загора се учреди Регионален клон на Дружеството на психолозите.“Водим политика на децентрализация и целта ни е нашите специалисти да са по-близо до хората и техните проблеми. Една от основните функции на този филиал е да приема нови членове” каза председателят на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров.

Той обясни, че се подготвя проект за изграждането на секции в регионалните центрове по кризисна интервенция. Идеята е психолози да работят с хора, преживели природни бедствия. Друга цел на старозагорския клон ще бъде укрепването на секцията по училищна психология. Националното дружество също води разговори с Министерството на образованието и науката за по-голяма роля на психолозите в училищата.“Ще се работи и за повишаване на квалификацията в професията, както и по изготвяне на програми и кандидатстване по проекти” каза още Пламен Димитров.В Старозагорския клон членуват 6 души, а в национален мащаб членовете на Дружеството на психолозите са 820. За председател на филиала в нашия град бе избрана Красимира Лазарова, която е психолог в Старозагорския психодиспансер.#5

Рашков - 11.11.2011 г. 18:06:27

Какви са тези обвинения от лицето подписало се с псевдоним " Калина" - социалното предприятие за пройзводство на халва найстина съществуваше и беше с много вкусен продукт - тахан халва, продаваше се в някои големи магазина в Стара Загора, но не си намериха средства за да продължат направата на този вкусен продукт!
А що се отнася до дипломите на един доказал се специалист като клиничен и социален психолог мисля , че и тук се опитвате да хвърляте кал върху един много етичен и ч(естен човек каквато е Лазарова. От опит зная, че когато на един човек не чму достигат качества , той хвърля кал върху светлината...
Това е човек доказал , че с действията си е помагал много на хубави инициативи в Стара Загора- основател на не една инициативи и то все прекрасни!

#4

Калина - 09.11.2011 г. 14:03:00

Ей, хора, събудете се, не се превъзнасяйте толкова! Красимира Лазарова първо не е доктор, дори не е клиничен психолог. И стига с тези стари събития, голяма част от които измислени от нея за лична облага. Такъв мошенник, като Красимира Лазарова сигурно няма в град Стара Загора. Всичко е само думи. А да не говорим за социалното предприятие за слепи хора, които трябва да правят халва и други подобни глупости. Поискайте и дипломи и да видите какво ще покаже....Коментара е за вас.... Съжалявам, че интелигентни хора се подвеждат, но изпечен мошеник като нея моге да подведе и най- добрия специалист по криминалистика...

#3

Рашков - 09.11.2011 г. 06:34:35

Познавам работата на клиничния психолог Лазарова от дълги години. Най- отговорно твърдя, че такъв прекрасен човек и специалист се ражда рядко- тя е истинско богаство за старозагорци! Обучавала се е в много държави за този Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични разстройства за да реализира успешен модел на работа за съгражданите си. Има партньорства с Полша, Австрия, Латвия и още ньяколко подобни центрове!
Успех на всички които ползват този център, както и на Краси Лазарова!

#2

Пенка Желязкова - 09.11.2011 г. 06:20:32

Познавам Красимира Лазарова повече от петнадесет години, наблюдавала съм много пъти нейната работа като клиничен психолог и общественик- организатор! Зная, че с каквото се е захванала винаги е най- близо до проблемите на хората! Истинско щастие е да работиш с такъв скромен, толерантен професионалист! Преди повече от пет години тя помогна на няколко деца да преодоляват кризисните си проблеми! Преди известно време помогна и на младежи при тежка загуба, преди повече години пък помагаше с професионализма си като психолог на Телефона на доверието! Благодарим ти Лазарова , че си в тоцзи град, благодарим ти , че си толкова желана и истинска! Нека си много радостна и здрава от всичко което правиш!

#1

Жоро - 08.11.2011 г. 19:38:51

Имаше един историчеески коментар - " Малка стъпка на човек, голямата крачка на човечееството..." - така бих могъл да предтавя уникалната за Стара Загора инициатива на Д-р Лазарова - Бъди здрава, и удовлетворена - ти го заслужаваш!

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още