Ангел Рашков пуска жалба срещу жители на Катуница, опитали да го убият
Ангел Рашков пуска жалба срещу жители на Катуница, опитали да го убият / DarikNews.bg, архив

Жалба за опит за убийство ще пусне синът на Кирил Рашков Ангел Рашков, това съобщи самият той за Дарик по повод на това, че преди дни бе нападнат от жители на Катуница на изхода на селото. Според Рашков освен че е бил замерян с камъни, той е бил и ранен.

Ангел Рашков обясни, че фамилията му ще заведе граждански дела с искове за общо 1 млн. лева за повредено имущество. Те са срещу жители от Катуница и други участници в трошенето на имотите и автомобилите им. „Документите са готови и ще ги внесем до дни в съда", каза Ангел Рашков. Той обясни, че адвокатите му почти са готови със събирането та телевизионен и снимков материал от интернет за екцесиите в село Катуница на 24 септември, където на кадрите се вижда как хората трошат автомобилите и палят къщите им.

Преди три дни полицията задържа за разпит четирима души, сред които и Атанас Петров - бащата на убития в Катуница Ангел, заради нападение над Ангел Рашков. Тогава стана ясно, че Рашков заедно с майка си Костадинка са ходили до една от къщите им. На изхода на селото те се разминали с автомобил, в който били Атанас, синът му и още двама души и Ангел е бил нападнат от тях. По думите на разпитаните по случая не е имало замеряне с камъни, нито побой над Рашков. Те признали само, че са счупили стъклото на автомобила му. Случилото се директорът на пловдивската полиция определи като емоционален инцидент.

Ангел Рашков е категоричен, че са опитали да го убият. Той заяви, че не се страхува от никой и хората в Катуница не са тези, които ще кажат къде ще живее фамилията му.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак десетки полицаи. На следващия ден разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Избухналият бунт в Катуница взе втора жертва - 16-годишният Павел, който бе един от участниците в поход към махалата с именията на Цар Киро. На момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

В следващите няколко дни напрежението в Катуница не само че не стихна, но излезе от границите на селото. Демонстранти излязоха в много градове, близо 170 души бяха арестувани в цялата страна.

Други новини от Пловдив