Иран обяви, че ще покаже документи, които уличават САЩ в тероризъм
Иран обяви, че ще покаже документи, които уличават САЩ в тероризъм / снимки: Reuters

Ирански представител обяви документи, които според него "потвърждават съучастието на САЩ в терористична дейност", предаде ИТАР-ТАСС. Документите бяха показани от секретаря на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Саид Джалили по време на антиамериканска демонстрация.

"Ние твърдим въз основа на неопровержими факти, че САЩ са главният заподозрян и главният участник в действия, нарушаващи правата на човека. Тези документи свидетелстват, че САЩ провокират и спонсорират тероризма", заяви иранецът. Той добави, че Иран смята да изправи САЩ пред съд, като за целта официално ще се обърне към ООН. Джалили каза, че с представените пред обществеността две подборки от документи ще бъде започнато посолството на Швейцария в Техеран, което представлява интересите на Вашингтон.

Преди два дни върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Иран разполага със "стотици документи, които неопровержимо доказват съпричастността на САЩ в терористични действия както в Ислямската република, така и в региона на Близкия и Средния изток". По думите на аятолаха огласяването на тези документи ще развенчае представата за САЩ като защитник на правата на човека и борец с тероризма.

В цял Иран имаше масови антиамерикански манифестации във връзка с годишнината от превземането от студенти на посолството на САЩ в Техеран, съобщава ИТАР-ТАСС.

Иран обяви че ще покаже документи които уличават САЩ в тероризъм
netinfo