Иранци демонстрираха с възгласи Смърт на Америка!
Иранци демонстрираха с възгласи Смърт на Америка! / снимки: Reuters

Хиляди иранци излязоха на демонстрация с възгласи "Смърт на Америка!", за да отбележат годишнината от вземането на заложници в американското посолство в Техеран на 4 ноември 1979 г., предаде Франс прес. Заложническата криза доведе до скъсване на дипломатическите отношения между Иран и САЩ, напомня агенцията.

Участниците в митинга се събраха пред сградата, наричана в Иран "шпионско свърталище". Те използваха случая, за да приветстват "Ислямското възраждане", както е известна тук "арабската пролет", и по традиция да заклеймят Израел, посочва АФП.

Демонстрантите развяват национални знамена, носят портрети на върховния лидер аятолах Сайед Али Хаменей, антиизраелски и антиамерикански плакати, също и лозунги в подкрепа на акцията "Окупирай Уолстрийт" в САЩ. Властите очакват на улиците да излязат към 3 милиона души, отбелязва РИА Новости.

Иранци демонстрираха с възгласи "Смърт на Америка"
netinfo

На 4 ноември 1979 г., месеци след ислямската революция и свалянето на шах Мохамад Реза Пахлави, подкрепян от САЩ, 52-ма служители в техеранското посолство бяха взети за заложници от студенти ислямисти и държани в течение на 444 дни. През април 1980 г. тогавашният президент на САЩ Джими Картър разпореди специални армейски части да освободят заложниците, но операцията се провали, предава БТА. Вашингтон не успя да намери компромис с ислямисткия режим и на 7 април 1980 г. скъса дипломатическите отношения с Техеран. Оттогава двустранните отношения са твърде обтегнати, напомня АФП.

Иранци демонстрираха с възгласи "Смърт на Америка"
netinfo

Днешната годишнина от драматичните събития минава под знака на ново изостряне на враждебните отношения между Иран и САЩ, допълва ИТАР-ТАСС. На 11 октомври Вашингтон обвини Техеран, че е замесен в заговор за убийство на посланика на Саудитска Арабия в Щатите. Иран нарече обвиненията "абсурд и неумело подготвено политическо шоу".

Демонстрациите и шествията в цял Иран ще приключат днес по пладне с традиционната петъчна молитва, добавя ИТАР-ТАСС.

Иранци демонстрираха с възгласи "Смърт на Америка"
netinfo