43-ма свои дарители почете Регионалният исторически музей
43-ма свои дарители почете Регионалният исторически музей / снимка: РИМ

Нови документи за уста Георги и стара негова пушка подари на Регионалния исторически музей във Велико Търново Радослав Радков. Той е правнук на уста Георги, живее в София, но е избрал търновския музей, защото тук има огромна вече колекция с документи за живота и дейността на майстора, а и защото той е прекарал живота си в златаришкото село Горско Ново село. „Уста Георги е работил заедно с Колю Фичето, но по различни причини е останал по-непопулярен", обясни шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Близо 200 са вече са музейните единици за уста Георги в търновския музей. Сред тях има множество чертежи на различни обекти, които майсторът е проектирал. 40 църкви, 15 училища, четири джамии и три моста е проектирал Георги. Той е майсторът на църквите в Горско ново село, Златарица, Сливовица, Родина, Беброво, Полски Тръмбеш, Куцина, Драганово, Бряговица, Благоево, Владислав. Направил е 14 иконостаса, някои от които са в църквите, които той е построил в региона.

Освен документи, Радослав Радков дари и една пушка на своя прадядо. Тя е американска, но е била на въоръжение в турската армия. Попаднала е в България като трофейно оръжие след като нашите войници са пленявали турски войници. Най-вероятно уста Георги е ловувал с това оръжие, допълни Иван Църов. Пушката е поне на 150 г. и е известна като турска мартинка. Това е втората пушка на уста Георги, подарена на търновския музей от неговия правнук.

43-ма души получиха свидетелствата си за дарение от Регионалния исторически музей. По традиция културната институция събра своите дарители на 1 ноември и показа някои от най-любопитните нови експонати. Тази година те бяха разпределени в три тематични направления - етнографски материали, експонати от новата ни история, свързани с бита и професионалните занимания на търновци и материали от соцгодините.

Една сватбена рокля от 70-те г. на миналия век с всичките аксесоари към нея, престилки, фусти, една домашно тъкана бебешка пелена, няколко просфора - печати за хлебчета за причастия, са постъпили като дарения в музея. Сред етнографските материали са и солидна колекция от мерки и теглилки, провокирани от едноименната изложба, която експертите в музея показаха за празника на Велико Търново.

Министър Симеон Дянков също е сред дарителите на Регионалния исторически музей. Той остави тук документи от преброяването на българското население през 1893 г., оформени като книга. Касичка във формата на книга, калъф за очила и банкноти пък е дарил самият директор на музея Иван Църов. Сред новите попълнения са много медали и отличия, униформи от Българската армия от социалистическите й години.