Подпалиха офиса на парижко издание заради пророка Мохамед
Подпалиха офиса на парижко издание заради пророка Мохамед / снимка: Reuters

Редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", който днес публикува специален брой за победата на ислямистката партия Ан Нахда на изборите в Тунис, тази нощ беше унищожена от умишлен пожар. Това съобщи Франс прес, като се позовава на полицейски източник. Пожарът, избухнал около 01.00 часа сутринта, е бил потушен и няма пострадали, съобщил източникът. Огънят тръгнал от бутилка със запалителна смес. Започнало е разследване, засега няма задържани.

Вчера седмичникът обяви, че "кани" пророка Мохамед за главен редактор на специалния си брой, посветен на победата на ислямистката партия Ан Нахда на изборите в Тунис и на обещанието на Преходния национален съвет, че в Либия ще доминират законите на шериата. По този повод изданието се прекръсти на "Шериат ебдо" и в него бяха публикувани множество рисунки с пророка Мохамед. Към изданието има и притурка за дамите, наречена "Мадам шериат". На първа страница на изданието има карикатура на пророка Мохамед, който казва "Сто удара с камшик, ако не умрете от смях!" Според журналисти от седмичника пожарът е пряко свързан с днешната публикация. "Шарли ебдо" е получил по Туитър и Фейсбук десетки протести, заплахи и обиди.

При пожара срещу редакцията на седмичника са унищожени приземният и първият етаж на сградата, пише БТА. Запалителното устройство е било хвърлено срещу входа на сградата. То е разбило прозорците и след като е попаднало вътре, е подпалило компютърната система. Според полицията двама души са били видени да се отдалечават малко след началото на пожара, разказва главният редактор на изданието, карикатуристът Шарб.

Днес пострада и интернет сайтът на седмичника. Страницата беше обект на пиратска атака. При опит да се отвори страницата излиза снимка на джамията в Мека и на поклонниците около нея. На сайта с големи букви е изписано: Няма друг Бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк.

Според Шарб пожарът и пиратската атака срещу страницата на изданието са пряко свързани със специалния брой. Той обаче уверява, че изданието ще се появи във весникарските будки днес. "Всяка седмица правим провокации. Това ни е работата. Но ние сме също и издание, което съобщава горещите новини и ги коментира. Решихме да коментираме сега случващото се в Тунис и Либия. Направихме го с хумор. В броя няма нито една карикатура на порока Мохамед с бомба в тюрбана, той просто е представен като момче, което има чувство за хумор", казва Шарб.

Преди пет години седмичникът препечата карикатури на пророка Мохамед, появили се в датската преса и беше засипан със заплахи. Карикатурите, дело на датския карикатурист Курт Вестергор, породиха протести в мюсюлманския свят. Карикатуристът беше нападнат с брадва миналата година.

През 2006 г. полицията е приела заплахите срещу "Шарли ебдо" сериозно и е поставила полицаи около редакцията. Главните карикатуристи на вестника са били придружавани от охранители, припомня Шарб.

Редакцията на вестника излезе днес с изявление, че изданието е срещу религиозните екстремисти, но не и срещу обикновените мюсюлмани и подчерта, че подкрепя Арабската пролет, но не и Зимата на фанатиците.

Френският политически елит изрази възмущението си от палежа на редакцията на "Шарли ебдо".