Найден Зеленогорски: Предпочитаме достойна загуба, отколкото фалшифицирана победа
Найден Зеленогорски: Предпочитаме достойна загуба, отколкото фалшифицирана победа / снимка: Люба Нинова
Найден Зеленогорски: Предпочитаме достойна загуба, отколкото фалшифицирана победа
46580
Найден Зеленогорски: Предпочитаме достойна загуба, отколкото фалшифицирана победа
  • Найден Зеленогорски: Предпочитаме достойна загуба, отколкото фалшифицирана победа

"Изправихме се срещу цялата власт в държавата, срещу големите пари, срещу фалшификациите и манипулациите. Горд съм, че загубихме на втория тур за местна власт в Плевен с такава малка разлика от около 360-380 гласа. Предпочитаме достойна загуба, отколкото фалшифицирана победа". Така коментира резултата от балотажа за кметското място в Плевен кметът три мандата и кандидат за четвърти от БНД Найден Зеленогорски. Той беше категоричен, че ще подадат жалби срещу решенията на ОИК Плевен за разпределението на мандатите в Общинския съвет и срещу решението с резултатите от надпреварата за кмет на Общината.

"Ние ще настояваме за касиране на тези фалшифицирани избори", каза още Найден Зеленогорски. Той допълни, че са запознали всички наблюдатели от ОСС за хода на изборите. Сините ще искат и броене на всички бюлетини - както действителните, така и недействителните. "Имаме данни за множество фалшификации и манипулации, които ще предоставим в съда", каза Зеленогорски. Той допълни, че са доволни от представянето в малките населени места, макар че в някои от тях също ще обжалват решението на ОИК за крайния резултат.

"Продължаваме напред в Общинския съвет и г-н Стойков, ако желае, може да разчита на нашия 12-годишен управленски опит. Бъдете сигурни, че ще подкрепим добрите за Плевен проекти и решения и ще бъдем много активни в работата на местния парламент", беше категоричен Зеленогорски.

По думите на Георг Спартански, те ще обжалват решенията на ОИК за изборните резултати, защото са длъжни да защитят очакванията и надеждите на хората, че има нормалност в държавата. "На нас ни предстои много тежка и трудна битка в съда, най-вече по отношение на доказателствата, които ще използваме и по отношение на това гласоподавателите от Община Плевен, които са били подложени на изкушението да продадат гласа си, да имат смелостта да го заявят и публично в съдебната институция. Защото те са били заплашвани по всякакъв начин", каза още Георг Спартански.

Найден Зеленогорски съобщи още, че по време на предизборната кампания преди първия тур на изборите, служебната кола на СДС, с която той е пътувал за срещи с избиратели, е била манипулирана. На предното ляво колело на автомобила са били отвъртяни болтовете. "В този ден не аз, а други колеги ползваха автомобила и това наистина се случи. А подобна повреда не може да се случи от само себе си", обясни Зеленогорски. От предизборния щаб не са искали да истеризират кампанията, за това и не са подали сигнал за този инцидент. "Сега, след като изборите приключиха, мисля, че този факт трябва да се знае, защото в противен случай може да се повтарят подобни инциденти много пъти", допълни Найден Зеленогорски.

По думите на Георг Спартански, първо ще подадат жалбите, а след това ще се преценява дали да подадат сигнал и за инцидента със служебния автомобил. "Смятам, обаче, че е редно след като оповестихме случилото се, прокуратурата в Плевен да се самосезира", каза още Спартански.   

Подробности чуйте от Найден Зеленогорски в звуковия файл.