Четирима с доживотна присъда по камчийското дело
Четирима с доживотна присъда по камчийското дело / Дарик Варна, архив

Доживотен затвор при първоначален специален режим присъди Варненският окръжен съд на всеки един от четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край р. Камчия, съобщиха от пресслужбата на съда.

Управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов получиха тежкото наказание, след като първата съдебна инстанция призна вината им затова, че на 16 април 2007 година Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов като подбудител и помагач, в района на с.Круша умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост. Съдът оправда всеки един от подсъдимите в това убийството да е станало умишлено. За отвличането на Пекова и Евтимов четиримата подсъдими получиха по 7 години затвор. На основание чл.23 от Наказателния кодекс Варненският окръжен съд присъди на всеки един от тях да изтърпи най-тежкото от наложените наказания - "доживотен затвор" при първоначален строг режим.

Николов, Начев, Стоименов и Адамов са осъдени за заплатят солидарно на петимата наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева - обезщетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело. Близо 40 000 лева са общо държавните такси и разноските по делото, които осъдените дължат на държавата.

На днешното си заседание съдът потвърди постоянния арест на Начев, Стоименов и Адамов и измени от парична гаранция в размер на 100 000 лева в "задържане под стража" мярката за неотклонение на Николай Николов. Управителят на "Трансинс рециклираща компания" беше задържан в съдебната зала, непосредствено след произнасяне на присъдата на Окръжния съд.

Страните имат 15 дни, за да обжалват или протестират първоинстанционния съдебен акт пред Варненския апелативен съд.