Станишев: Не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна
Станишев: Не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Според лидера на БСП Сергей Станишев тези избори са променили много рязко политическата карта в страна, на терена са останали две политически сили - ГЕРБ и БСП. „Така БСП постигна една от целите си, които си е формулирала - да бъде припозната като алтернатива на управляващите", коментира той на пресконференция в НДК.

Станишев изрази мнение, че на изборите социалистическата партия в много отношения е надхвърлила своя твърд електорат и е спечелила стотици нови български избиратели. Ние ще продължим по съшия начин - на противопоставяме на авторитаризма, допълни той.

„ГЕРБ спечели най-много гласове, аз обаче не мога да ги поздравя от сърце за победата. Не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна. Станахме свидетели на безпрецедентна манипулация с общественото мнение, със свободната воля на българските граждани. ГЕРБ направиха тези избори с огромни пари, с полицейски натиск, със заплахи, в т.ч. - с бой, за което има конкретни случаи, с масирано купуване на гласове в изборния ден. Затова тези избори по никакъв начин не могат да бъдат оценени като демократични, честни и свободни", каза Станишев.

Той допълни, че от партията ще изчакат резултатите, които ще обяви ЦИК, както за президент и вицепрезидент, така и за местни органи на властта и след това ще вземе решение. „Изборната технология на ГЕРБ няма как да я приемем и да ги поздравим", каза още лидерът на социалистите.

Според данни на Станишев БСП печели изборите в 91 общини, сред които осем областни центъра.

Кандидатът за президент на партията Ивайло Калфин поздрави новоизбрания държавен глава Росен Плевнелиев и изрази надежда, че той и Маргарита Попова ще бъдат добър президент и вицепрезидент на страната в следващите пет години и обединители на нацията.„Българското правителство трябва да обясни защо инвеститорите си заминават от България и отиват в Румъния, защо въпреки кризата стандартът на живот в Гърция е по-висок, отколкото у нас, защо в България се ликвидира малкият и средният бизнес, защо се разтвори толкова много ножицата между бедни и богати" коментира загубилият претендент.

Кандидатът за вицепрезидент Стефан Данаилов изрази убеждение, че рано или късно Ивайло Калфин ще бъде президент на България, защото по думите му той е с огромни качества и потенциал именно за това. „Това е началото на неспоменавата дума така често справедливост, защото българското общество има нужда от това. Прекалено сме мълчаливи тихи и кротки на фона на това, което се случва с всички нас, защото ако милион и половина са доволни много по-голяма част са недоволни и неудовлетворени", допълни той.

Младен Червеняков от БСП отбеляза, че провеждането на избори може да се обезсмисли заради многото нарушения. Тези избори много трудно могат да се нарекат честни и демократични, заяви той. „Този хаос и нарушения не могат да се обяснят с организационни недостатъци, както твърди новоизбраният президент", каза още Червеняваков.

„Независимо от това, че редица международни наблюдатели споменаха, че изборите трябва да бъдат анулирани, към настоящия момент нямаме достатъчно доказателства за касиране на резултатите от президентските избори", каза Червеняков. По думите му „малката разлика" от близо 200 000 гласа налага да се изчакат окончателните резултати, да се проследи внимателно какво се е случило, за да вземе партията окончателно решение. Той обаче, обяви, че партията има категорични основания да атакуваме изборите в редица общини. „Към настоящия момент са подготвени жалби и ще атакуваме изборите в София-град, в Нова Загора, в Силистра, в редица други населени места в страната. Предстои след втория тур да преценим дали и в други общини не се налага атакуване на изборите", допълни Младен Червеняков.

Въпроси на Дарик към лидера на БСП Сергей Станишев:

Деа Манолова: Господин Станишев, кога БСП ще се откъсне от прегръдката на ДПС, която явно я потопи на тези избори? И вторият ми въпрос е какви позитиви бихте могли да извлечете от победата на опонента ви Росен Плевнелиев?

Сергей Станишев: Ние никога не сме били в прегръдка с ДПС, били сме коалиционни партньори в управлението на страната. И пак ще повторя били сме коректни и към тях, и към НДСВ, защото такава беше волята на българските граждани. Аз лично смятам, че тройната коалиция беше за онзи период от време 2005-2009 година форма на максимално възможно национално съгласие. Тя изразяваше волята на две трети от българските граждани. В името на тази воля правихме и коалиционни компромиси, но последователно отстоявахме и пробивахме нашата социална политика и изобщо приоритетите на Българската социалистическа партия. В момента нашите отношения с Движението за права и свободи са като отношения между две опозиционни политически сили.

Аз споделям разбирането, че това правителство води България надолу, води страната в задънена улица. И още утре, когато се разглежда от правителството бюджетът за 2012 година в окончателния вариант, ще бъде ясен отговорът и подаръкът от господин Борисов и неговото правителство и към тези граждани, които не гласуваха за тях, и към тези граждани, които ги подкрепиха със сигурно някакви сериозни очаквания.

Предстои и кметовете на общини, където ГЕРБ спечелиха, да видят какво означава управление на ГЕРБ. Както видяха и направиха промяната гражданите на Сливен, както направиха промяната гражданите на Видин, на много други градове, където ГЕРБ управляваха в този период.

Деа Манолова: Какви позитиви бихте могли да извлечете от това, че Росен Плевнелиев спечели?

Сергей Станишев: Нормалното би било да кажа, че сега няма с кого да се оправдават. Само че следейки пресконференцията на ГЕРБ, в това число думите на министър-председателя, разбирам, че той винаги ще намери с кого да се оправдава. Дали с международното положение и кризата, продължава с уж лошото наследство и аз бях действително впечатлен за пореден път от самочувствието, с което могат да се говорят неистини, а пряко казано лъжи. Защото да обясняваш колко добре е България и колко правилна политика води в условия, че сега това правителство, което заяви, че ще събира с 2 млрд. повече приходи, събира с 2,3 млрд. по-малко приходи е доста нахално. Да изхарчиш половината фискален резерв, който са ти оставили, без да има никакъв видим ефект за хората, е също така доста арогантно. Това, което ще ни предложат утре, е поредният бюджет на мизерията, поредният бюджет, който не гарантира икономическо развитие, който пести на гърба на българските граждани и за съжаление българските граждани и гласували за ГЕРБ, и гласували за други политически сили, ще трябва да получат този резултат. Но аз лично смятам, че оттук нататък БСП трябва да бъде още по-категорична, аргументирана и безкомпромисна опозиция към тази власт - тази власт, която си позволи да използва държавата със свои политически цели за манипулиране, тотално манипулиране на изборите, за провеждане на нечестни и недемократични избори. Това е принципен въпрос.

Ивайло Калфин: Сигурно още ще питате за ДПС. Аз съм благодарен на всички гласове, които дойдоха след призива на господин Доган от ДПС за нас. И съм против, независимо от този резултат и независимо от всякакви други избори, на български избиратели да им се слага табелка, че те са лоши избиратели. И не приемам това, което се чува и от ГЕРБ, че много се радват, че без ДПС и без която и да е друга легитимна партия печелят изборите. Факт е обаче, че нашият резултат се дължи в сравнително малка степен на подкрепата на ДПС. В Кърджали и общините около него, където те са най-силни избирателната активност е била около 30 процента. Това говори за потенциала, който ДПС би имало евентуално като гласове и това, което ние сме получили, като имате предвид, че между тези 30 процента има гласували за различни случаи и за нас, и за Росен Плевнелиев. Така че по-скоро ГЕРБ се опитваше цяла седмица да използва ДПС, за да си увеличава резултата. Какъв е бил ефектът от това говорене, не мога да ви кажа, но е факт, че те очевидно са успели да постигнат известна част. Иначе за тези около 200 000 гласа, които ни делят, мисля, че не ДПС може да носи отговорност. Аз нося цялата отговорност за провеждането на изборите и за резултата.