Тотев все по-близо до стола на Атанасов
Тотев все по-близо до стола на Атанасов / dariknews.bg/архив

По официални данни от ОИК  към 23.59ч. Иван Тотев отново води с 50.83%  или с 2 086 гласа пред  Славчо Атанасов. Резултатите са при обработени 90.83% от  протоколите в 415 избирателни секции, от общо 458 в Пловдив.

Председателят на ОИК Илиян Иванов съобщи, че финалните резултати ще бъдат съобщени около 00.30 часа.

Към 20ч. тази вечер от "Галъп", агенцията, която единствено води паралелно преброяване в Пловдив, съобщиха резултатите, според които Славчо Атанасов печели  51.3% от гласовете на пловивчани, а Иван Тотев - 48.7% .

Според първите данни, които Дарик радио съобщи точно в 19ч., с малко над 2 500 гласа кандидатът на ГЕРБ и досегашен областен управител Иван Тотев водеше с 50.9% пред досегашния кмет и кандидат за втори мандат Славчо Атанасов. Разликата между двамата кандидати е невероятно малка и не е изключено до окончателното преброяване на бюлетините да има промени в резултата, тъй като при екзит пол винаги има малък процент статистическа грешка, заяви за Дарик радио Пловдив Марчела Абрашева от социологическа агенция "Галъп" и допълни, че от началото на днешния изборен ден гласовете за двамата кандидати се движат около 50%. За категорична победа на балотаж може да се говори при резултат от екзит пол 52% за някой от кандидатите, коментираха още от "Галъп".

Разликата в гласовете е доста инфарктна и най-вероятно в ОИК ще броят до последната бюлетина.

Пловдивчани ще разберат кой е новият им кмет след като бъдат обработени 100% от протоколите на секционните избирателни комисии. Не е изключено и искане за ръчно преброяване на бюлетините, което се прави, когато разликата в гласовете между двамата кандидати е по-малка от общинската избирателна квота, т.е. по-малка от гласовете за един мандат в общинския съвет и както изглежда в Пловдив ситуацията може да е точно такава.

На балотажа в Пловдив за кмет право на глас имаха 291 173 души, а за президент- 309 217 . На първия тур на изборите активността в Пловдив бе 48.59%. За кандидата на ГЕРБ гласуваха 50 841 избиратели, а Атанасов събра 36 473 гласа. Между двата тура подкрепата си за Иван Тотев заявиха официално от "Синя коалиция" и "Кауза Пловдив", а за Славчо Атанасов - БСП и ВМРО-БНД.