Флашмоб „Голямо одеско хоро за Деня на бесарабските българи
Флашмоб „Голямо одеско хоро за Деня на бесарабските българи / Sofia Photo Agency, архив
Флашмоб „Голямо одеско хоро" за Деня на бесарабските българи
46447
Флашмоб „Голямо одеско хоро" за Деня на бесарабските българи
  • Флашмоб „Голямо одеско хоро" за Деня на бесарабските българи

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. На тази дата през 1838 г. става освещаването на храм „Свето Преображение Господне" в Болград - неофициалната столица на българите, живеещи в Бесарабия. Самият храм е построен за пет години с доброволния труд на близо 100 хиляди преселници от България.

Бесарабските българи сравняват днешния ден с честването на 3-ти март. За да разкажат повече за българското, младежки клуб „Актив" организира този следобед на един от централните площади в Одеса флашмоб „Голямо одеско хоро".

Откъде и кога тръгва идеята за тази инициатива, разказва председателят на клуба Алексей Куцарев: „В деня на бесарабските българи искаме да направим нещо, което да остане спомен за българите, живеещи тук, и целият свят да разбере, че има такива българи, които се гордеят с българския си произход. В 15.00 часа местно време ще организираме флашмоб „Одеско-българско хоро". Каним всички младежи, които са в града, да се включат. Под съпровода на българска народна музика ще изиграем хоро, за да покажем, че ни има".