Добрич

29 октомври – Ден на бесарабските българи

29 октомври 2011 09:17 | Автор: Валентина Добринчева

29 октомври – Ден на бесарабските българи © scholtoi.de  

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника "Свето Преображение Господне" в Болград, станало в 1838 година. Официално е решено тя да се обяви за празник през 1938 г.. Идеята е на главния секретар на патриотичното движение "Отец Паисий" Димитър Тодоров. Денят на бесарабските българи е ден за отдаване на дължимото им за развитието на България. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 година.

В Бесарабия, Украйна, от 1820 г. живеят над 400 000 българи, разказа за Дарик историкът Тодор Нинов. Те са наследници на изселили се наши сънародници непосредствено след падането на страната под турско робство, като процесът се засилва през XVIII и първата половина на XIX век. Голите степи, където се заселват, те превръщат в обработваеми земи, изграждат инфраструктура.

Според Нинов, навсякъде в Бесарабия на 29 октомври се организират празници, които да покажат българския дух и традиции. На територията на Украйна се намират големи български светини - гробовете на кан Кубрат и кан Аспарух. На първия има паметник, работи се такъв да се постави и на втория. Скоро в Болград ще изникне и монумент подобен на Шипка, който ще почита паметта на над 1 000 бесарабски опълченци, загинали в Руско-турската война 1877-78 г.. Болградската гимназия, прочута с високото си ниво на обучение, е открита на 1 май 1859 година, с помощта на Никола Богориди, син на Стефан Богориди.

На 22 септември м.г. се проведе първият събор на бесарабрските българи в България, каза още Нинов. Според някои данни те са 7 000, а според други достигат до 20 000. Фондация "Моята прародина България" се грижи сега за връзките на страната ни с Бесарабия.

Чуйте разказа на Нинов в аудиото.

 Етикети: Бесарабия, Тодор Нинов, бесарабски българи, 29 октомври, Украйна, Болград

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#3

белите негри - 11.11.2011 г. 11:51:57

Те са белите негри на руския колониализм. Да не забъдем как българите са умряли от глада в степите. За Русия те бяха как бели негри да обработят земята, предишно което беше родина на кочевниците, кумани и ногаите. После етническата очистка, българите ги принесоха от родината България, с обещание на големи земи. Много българи се асимилираха, защо то не мислиха православните руски за враг. И това беше плана на руската империя.
Все друго казано е политика. Жалко за всичките емигранти които са умряли просто за политиката и които даже не са напомнят в историята.

#2

Веталь - 30.10.2011 г. 18:44:27

Я бессарабский болгарин. Живу в Одесской области. Спасибо, что помните про нас!

#1

Ани - 29.10.2011 г. 21:45:59

Никой не може да каже колко са бесарабските българи в Украйна, Молдова и другите държави от бившия СССР? Така че да не се спекулира със цифри, защото част от тях са силно русифицирани от десетки години насам...

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Слушай Дарик Добрич на живо

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още