29 октомври – Ден на бесарабските българи
29 октомври – Ден на бесарабските българи / scholtoi.de
29 октомври – Ден на бесарабските българи
46444
29 октомври – Ден на бесарабските българи
  • 29 октомври – Ден на бесарабските българи

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника "Свето Преображение Господне" в Болград, станало в 1838 година. Официално е решено тя да се обяви за празник през 1938 г.. Идеята е на главния секретар на патриотичното движение "Отец Паисий" Димитър Тодоров. Денят на бесарабските българи е ден за отдаване на дължимото им за развитието на България. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 година.

В Бесарабия, Украйна, от 1820 г. живеят над 400 000 българи, разказа за Дарик историкът Тодор Нинов. Те са наследници на изселили се наши сънародници непосредствено след падането на страната под турско робство, като процесът се засилва през XVIII и първата половина на XIX век. Голите степи, където се заселват, те превръщат в обработваеми земи, изграждат инфраструктура.

Според Нинов, навсякъде в Бесарабия на 29 октомври се организират празници, които да покажат българския дух и традиции. На територията на Украйна се намират големи български светини - гробовете на кан Кубрат и кан Аспарух. На първия има паметник, работи се такъв да се постави и на втория. Скоро в Болград ще изникне и монумент подобен на Шипка, който ще почита паметта на над 1 000 бесарабски опълченци, загинали в Руско-турската война 1877-78 г.. Болградската гимназия, прочута с високото си ниво на обучение, е открита на 1 май 1859 година, с помощта на Никола Богориди, син на Стефан Богориди.

На 22 септември м.г. се проведе първият събор на бесарабрските българи в България, каза още Нинов. Според някои данни те са 7 000, а според други достигат до 20 000. Фондация "Моята прародина България" се грижи сега за връзките на страната ни с Бесарабия.

Чуйте разказа на Нинов в аудиото.