Отличиха осем търновски учени за Деня на будителите
Отличиха осем търновски учени за Деня на будителите / DarikNews.bg
Отличиха осем търновски учени за Деня на будителите
46418
Отличиха осем търновски учени за Деня на будителите
  • Отличиха осем търновски учени за Деня на будителите

Осем изявени учени от Велико Търново бяха наградени на тържество по повод Деня на народните будители, организирано от местния клон на Съюза на учените в България. Празнично слово произнесе председателят на търновския клон на СУБ доц. д-р Петко Петков.

На тържеството бяха наградени активните съюзни членове, които навършват кръгли годишнини през настоящата година. Със специална почетна грамота беше удостоен проф. Иван Харалампиев, който скоро ще навършва 65 години. Той вече е носител на всички най-високи отличия на Съюза на централно ниво, сред които са почетният знак на СУБ, почетен член на Съюза и почетен председател на търновския клон. По предложение на организацията професорът по историческа граматика от ВТУ получи и званието "Почетен гражданин на Велико Търново".

Със значка на СУБ бяха наградени проф. Маргарита Каназирска и доц. Живко Карапенчев от ВТУ и доц. Любомир Каменов Националния военен университет "Васил Левски". Отличието посмъртно беше присъдено и на проф. Ангел Давидов във връзка с 80 г. от неговото рождение.

Грамота от Управителния съвет на Съюза получиха други трима членове на организацията -  доц. д-р Георги Чиллев от Военния университет, гл. ас. Мария Долмова - Лукановска от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН и гл. ас. Христо Христов от Философския факултет на ВТУ.

Председателят на великотърновския клон на Съюза доц. Петков връчи връчени дипломи за членство и членски карти на 11 новоприети съюзни членове.

Какво е състоянието на местната структура на СУБ чуйте от доц. Петков в звуковия файл.